17. února 2023 06:00

Největší had Afriky si troufne i na skutečně obří kořist. Podívejte se, jak se vrhá do útoku

Největší had Afriky je sice obávaným zabijákem, to ale neznamená, že nemůže přijít o večeři. Kdovíjakým rváčem totiž rozhodně není.

Jako většina hadů i krajta písmenková má v oblibě vlhké prostředí a vyhledává vodní zdroje. Přesto se dokáže pohybovat v různých biotopech a vyskytuje se jak v lesích, tak na vyprahlých pouštích. V období sucha se nicméně nejraději skrývá a odpočívá, a pokud ji v této době vidíte v pohybu a na lovu, jde zcela určitě o mladšího a nepříliš zkušeného jedince. Starší krajta si totiž na svou kořist umí pěkně počkat.

I krajta může přijít o večeři

Prakticky cokoliv do velikosti antilopy se může stát hadovou potravu. Krajtě dost pomáhají tepločivné jamky, které má na hlavě kolem retních štítků. Díky nim detekuje kořist i v úplné tmě. Jakmile je potenciální potrava dost blízko, krajta rychle vyrazí, do zvířete se zakousne a obtočí ho svým tělem. Kořist vlivem rdoušení zemře spíše na srdeční zástavu. Trávení pak může trvat týdny, záleží na vnější teplotě a velikosti kořisti. S konzumací si krajta obecně dává dost načas, a jak uvidíte v pořadu Největší zabijáci Afriky, ne vždy se jí to vyplatí.

V pořadu připraví krajtu o kořist smečka hyen, a i když je had zkušeným lovcem, není úplně zdatným bojovníkem, takže lovecké úsilí vynaložil nadarmo. Krajta má nicméně ve svém pomalém trávení určitou výhodu. Díky pomalejšímu metabolismu si může od lovu dát delší pauzu, bez dalšího jídla vydrží až několik měsíců. Jakmile dotráví a vyloučí exkrementy, je opět aktivní a připravená k lovu.

Zdroj: Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom