15. srpna 2022 06:00

Gigantická krajta sežere i aligátora. Podívejte se, jak snadno spolkne obří kořist

Aligátoři a krajty spolu koexistují jen velmi špatně, oba se totiž mohou stát potravou toho druhého. Když se potkají, záleží na tom, kdo má víc síly a je pohotovější.

Krajty tmavé jsou sice původem z jižní a jihovýchodní Asie, během 20. století je ale na Floridu zavlekli neopatrní lidé a jim se tam teď extrémně daří. Tamní mokřady a teplé podnebí jsou pro tyto hadí milovníky vody jako ráj na zemi. Tamním obyvatelům v tuhle chvíli nezbývá, než se s tím nějak smířit, protože už tam těchto obřích plazů mají okolo milionu; dopad na životní prostředí je ale pochopitelně obrovský.

Plaz, jehož průměrná délka je 3,7 metru (najdou se ovšem i 6metroví jedinci) a může vážit i 75 kilogramů, loví všechno od ptáků přes další plazy až po hlodavce a jeho dopad na vyváženost ekosystému je alarmující. Místní úřady se je proto (pokud zrovna nebojují se žravými obřími šneky) alespoň pokoušejí regulovat a vymýšlejí nejlepší strategii, jak na to.

I krajty tu ale mají své nepřátele. Floridské mokřady jsou totiž domovem aligátorů. A ti si na chutném hadovi rádi smlsnou… pokud jej ale dokážou přemoct. Ani krajta totiž aligátořím masíčkem nepohrdne. Pokud se tak tihle dva potkají a mají hlad, je z toho zápas na život a na smrt, ve kterém jde především o velikost a sílu.

Jednou krajta aligátora, podruhé aligátor krajtu

Aligátor na videu svoje síly buď přecenil, anebo se stal obětí z nepozornosti. Tak či tak s ním had neměl ani slitování, ani velkou práci, když ho dusil smyčkami svého těla a pojídal. Proti dospělému aligátorovi by ale samozřejmě žádnou šanci neměl. Víc než pětimetrové monstrum je schopné ulovit i divoké prase nebo jelena, když se zatoulají blízko k vodě. Ani silná krajta proti nim nemá šanci, když se rozhodnou na ni zaútočit.

Válka, která mezi těmito druhy zuří, má navíc občas i bizarní oběti. V roce 2006 vědci například zaznamenali případ, kdy krajta pozřela tak velkého aligátora, že jí doslova protrhl břicho a vyvalil se jí bokem ven. Netřeba asi říct, že tenhle specifický zápas neměl vítězů.

Zdroj: The Science Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom