15. února 2023 06:00

Hadí rekordman v počtu uštknutí vás zabije nebo připraví o ruku. Podívejte se, jak zákeřně útočí

Africký kontinent je plný smrtonosných plazů. Hadí rekordman v počtu uštknutí člověka ale patří mezi ty nejobávanější. A pravděpodobně si ho nevšimnete dříve, než bude pozdě.

Hadem, na kterého v Africe narazíme nejčastěji, je bezpochyby zmije útočná, která je rozšířená až na Arabský poloostrov. Nejčastěji číhá poblíž cest, kde díky svému zbarvení dokonale splyne s okolím a kořist přijde až k ní. Při čekání na kořist čeká svinutá do půlkruhu, v jehož středu je zdvižená hlava. V takové poloze čeká, dokud kořist není dostatečně blízko.

Vyčká, kousne a počká

Jak to vypadá, když se kořist přiblíží, můžete názorně vidět v pořadu Největší zabijáci Afriky, kde se obětí zmije stane nic netušící žába. Na ni nehybnost hada působí tak dokonale, že jí prakticky vleze přímo do chřtánu a umožní nám vidět, jak přesně zmije útočí. Ze svinuté pozice útočí první třetinou těla, přičemž zaútočí hned několikrát. Svou oběť uštkne a následně zase pustí. V klidu si počká, až začne působit jed, a až poté kořist pozře.

Jed zmije útočné je směsí cytotoxinů a hemotoxinů, které způsobují vnitřní krvácení a rozklad tkání. Jedním kousnutím vpraví do těla 150–400 miligramů jedu, přičemž k zabití člověka stačí 100 miligramů. Jed zabije člověka do jednoho dne a ani po podání protilátky není vyhráno – kousnutí může vyústit v gangrénu, která v nejhorším případě končí amputací. Zmije útočná má zároveň na kontě největší počet uštknutí člověka na africkém kontinentu. Na následky otravy jejím jedem zemře 20–60 % uštknutých.

Zdroj: Science Direct

Celou epizodu Největších zabijáků Afriky si můžete přehrát zde:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom