2. října 2022 04:00

Zmije, která zřejmě zabila nejvíc lidí, je výjimečně nebezpečná. Podívejte se, jak vyráží na své oběti

Relativně drobný had je postrachem jižní a jihozápadní Asie. Lidé tam chodí bosi nebo v sandálech, a tak jsou uštknutí poměrně častá – zmije paví ale používá svůj jed až podivně entusiasticky.

V přírodě je velice snadné 50 až 80 centimetrů dlouhou zákeřnou zmiji paví přehlédnout. Má totiž téměř dokonalé mimikry – jednotlivé poddruhy mají pokaždé stejné zbarvení jako prostředí, v němž se pohybují. Na území jižní a jihozápadní Asie je jich opravdu hodně a bohužel se jimi obývané teritorium většinou přesně překrývá s oblastmi, kde lidé často nosí jen sandály, anebo chodí dokonce bosi.

Jed tělo úplně rozloží

Tato zmije na rozdíl od jiných hadů při útoku absolutně neváhá udeřit svou nejhorší zbraní. Jediné, co člověka může varovat, je šustivé skřípění šupin, jimiž zmije v případě ohrožení zuřivě tře o sebe. O tom, jestli zaútočí, se ovšem nerozmýšlí, ani se nesnaží nepřítele nejdřív odradit a zastrašit (jako například známá kobra indická žijící ve stejné oblasti). Vyrazí okamžitě úderem rychlým jako blesk, dokonce jedním z nejrychlejších v hadí říši, a nešetří jedem.

Pro člověka jsou toxiny, kterých produkuje úctyhodné množství, smrtelně nebezpečné. Množství jedu, kterým zmije paví disponuje, se liší na základě poddruhu, pohlaví, a dokonce i ročního období – pro člověka ale můžou být smrtelně nebezpečné všechny. Její jed obsahuje neurotoxiny, kardiotoxiny, hemotoxiny a cytotoxiny, což znamená, že zasahuje nervovou soustavu, srdce, krev i buňky. Když k tomu přičteme, že se lidé v době uštknutí nacházejí většinou v oblastech s omezenou lékařskou péčí, není opravdu problém uvěřit tomu, co se o zmiji paví tvrdí: Že má na svědomí víc lidských životů, než všichni asijští hadi dohromady.

Zdroj: BBC Earth

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom