29. července 2022 06:00

Smrtelně jedovatou mambu černou přelstila drobná šelma. Podívejte se na její chytrou taktiku

Ačkoli je mamba černá nejdelším jedovatým hadem afrického kontinentu, dokáže ji zdolat jediná drobná šelma. Pomyka ale nehraje tak úplně fér...

Mamba černá je jedním z nejobávanějších hadů světa. Má pověst zákeřného a agresivního hada, to je ale velmi nespravedlivé. V Africe, kde je doma, ročně padnou hadímu jedu za oběť tisíce lidí, uštknutí od mamby černé ale tvoří pouhý zlomeček z nich.

Drtivou většinu mimochodem tvoří ti, kteří si mambu černou přáli vidět zblízka a cíleně se k ní přiblížili, což je vzhledem k faktu, že její jed dokáže dospělého člověka zabít během 30 minut, skutečně nerozumné. Tento had navíc (díky zvláštním reflexům) dokáže uštknout i několik hodin po smrti, a to dokonce v případě, kdy je hlava zcela oddělená od těla. Opatrnosti tak v jejich případě skutečně není nikdy dost.

Druhý nejdelší jedovatý had světa

Černá mamba je většinou zbarvená do olivově hněda, jméno dostala podle uhlově černých úst a jazyka. Považujeme ji za nejdelšího jedovatého hada kontinentu a celosvětově ji v délce překoná jen kobra královská. A i přesto si na ni troufne jedna droboučká africká šelma!

Promyka na následujících záběrech má totiž nejen řadu velmi ostrých zoubků, ale taky jednu tajnou zbraň. Jedno uštknutí mambou by dokázalo zabít tři dospělé muže; toxiny v jejím jedu se napojí na chemické receptory obětí a zamezí komunikaci mezi nervy a svaly. Promyky jsou ale díky zvláštní mutaci těchto receptorů dá se říct imunní. Rozhodně jim neuškodí jedno mambí uštknutí. Promyka tak s trochou trpělivosti a díky mrštnosti hada unaví, načež mu jediným dobře mířeným kousnutím oddělí páteř od hlavy.

Had na videu bezprostředně po zákeřném kousnutí promykou samozřejmě ještě žije, je jen paralyzovaný. Drobné šelmičce to však samozřejmě nijak nebrání v tom si tučnou kořist odnést někam, kde ji bude moct v klidu pozřít.

Zdroj: Smithsonian Channel

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom