18. října 2022 08:45

Nevinného muže zachránil před doživotím televizní pořad. Zbytečně si odseděl 35 let

Oblíbený australský pořad vědeckými metodami vyvrací hoaxy, mýty, babské povídačky i oblíbená filmová klišé. V případě Johna Galvana, který si ve vězení neprávem odpykával doživotní trest, zvládl ale mnohem víc a vrátil nevinnému muži naději.

Spravedlnost si v případě Johna Galvana dala hodně na čas. Za to, že úmyslně založil požár, v němž uhořeli dva lidé, ho na doživotí odsoudili v roce 1986 a teprve v roce 2007, po 21 letech strávených za mřížemi, mu svitla naděje. Přinesla mu ji stará epizoda australskoamerikého seriálu Bořiči mýtů, ve které moderátoři Jamie Hynemen a Adam Savage testovali známá klišé hollywoodských filmů a dokázali, že rozlitý benzín nejde jen tak zapálit cigaretou. Pokud se z ní zrovna nepotahuje, nemá její konec totiž potřebnou teplotu, aby plyny vzplály.

Pro mnoho jiných lidí to znamenalo zklamání – jejich oblíbené „akčňáky“ s efektními výbuchy maličko ztratily kouzlo. Johnu Galvanovi ale svitla naděje, že bude moct konečně prokázat svoji nevinu.

Přiznání z nich vytloukli

V září roku 1986 se v bytovém domě na jihu Chicaga rozpoutal požár. V jeho plamenech zemřeli dva mladí bratři, Julio a Guadalupe Martinezovi. Jejich sourozenci, kterým se horko těžko povedlo vyváznout, tehdy obvinili svoji sousedku s tím, že už jim několikrát ohněm vyhrožovala. Ta ale policisty nasměrovala ke Galvanovu bytu.

Policisté nakonec tehdy 18letého chlapce zatkla spolu se třemi dalšími podobně starými kamarády. Podle toho, co o 30 let později vyšlo najevo, byl jejich výslech brutální. Galvanovi vyhrožovali trestem smrti, pokud se nepřizná anebo neočerní svého bratra či kamarády. Zacházeli s ním extrémně hrubě a jeho písemné přiznání, že oheň zapálil úmyslně vhozením cigaretového nedopalku do kaluže benzínu, z něj vymámili bitím, zastrašováním a pod falešným slibem, že bude moct odejít domů.

Galvan i ostatní tři zatčení dostali za žhářství a vraždu doživotní tresty. Když ale o dvacet let později díky Bořičům mýtů Galvan zjistil, že by benzín cigaretou nikdy nezvládl zapálit a to, co si před lety pod nátlakem vymyslel, je tudíž prokazatelně nesmysl, svitla mu naděje, že zvládne dokázat svoji nevinu. Než se však jemu a jeho právničce povedlo případ znovu dostat před soud, uběhlo dalších 10 let.

Konečně volní

K soudu v roce 2017 Galvanův právnický tým přivedl i svědky, kteří prošli rukama detektiva, jenž Galvana a další v případu obviněné a odsouzené vyslýchal, a podařilo se mu dokázat, že je nevinný. V roce 2022 díky tomu vyšli z vězení i zbylí tři muži.Bohužel, ztracená léta už jim nikdo nevrátí a svět se od devadesátých let změnil k nepoznání. Naučit se v něm žít bude pro muže po padesátce běh na dlouhou trať.

Zdroj: The Innocence Project

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom