20. prosince 2022 06:00

Nejpopulárnější drogou teenagerů už není alkohol. Ten se těžce propadl

Odborníci zkoumali data z posledních dvou desetiletí a výsledky je zaskočily. Z prvního místa alkohol v oblíbenosti postupně spadl až na třetí příčku.

Aby zjistili, co současní američtí teenageři užívají za zakázané látky, prošli vědci data shromážděná za celkem dvacet let, od 1. ledna 2000 do 31. prosince 2020. Šlo o záznamy instituce shromažďující údaje z tamních toxikologických center (NPDS). A ukázalo se, že od přelomu tisíciletí přestaly být experimenty s alkoholem mezi teenagery oblíbené. V současnosti je totiž u dospívajících nejpopulárnější marihuana.

Konopí a sirup proti kašli

Od roku 2000 případy zneužívání konopí vystřelily o 245 procent a jeho obliba navíc dramaticky narůstá hlavně v posledních letech. Odborníci na to mají smělou hypotézu. Marihuana totiž ve Spojených státech v posledních letech zažila celkem slušný proces dekriminalizace – v současnosti je pro rekreační užití povolená v 19 tamních státech. Je dostupnější a roli prý hraje i fakt, že se může užívat i jinak než kouřením; dá se vapovat i jíst v různých pokrmech, což je pro dospívající atraktivnější.

Na druhém místě (a mezi lety 2001 a 2013 byl dokonce nejčastější zneužívanou látkou mezi dospívajícími v USA) je syntetický opioid dextrometorfan. Ten slouží jako jedna z účinných látek v sirupech proti kašli, ale zatímco u nás jsou pouze na předpis, v USA bývají takové sirupy volně prodejné.

Alkohol je horší než marihuana

Získaná data a závěry, které z nich lze udělat, najdou v USA rozhodně další využití. Čím detailnější informace jsou, tím lépe na ně mohou zdravotníci i vláda reagovat a pokusit se zneužívání jakýchkoli drog omezit dobře cíleným zásahem a osvětou. Na druhou stranu, další výzkumy jednoznačně prokázaly, že škodlivost alkoholu je nesrovnatelně vyšší než škodlivost marihuany, takže z tohohle úhlu pohledu jde v USA vlastně o jisté zlepšení situace.

Zdroj: Clinical Toxicology

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom