20. července 2022 14:10

Lemuři si vypěstovali závislost na drogách. Podívejte se, jak se dostanou do rauše

Nejen člověk je tvor, který se vědomě intoxikuje. Lemuři k tomu však nepotřebují alkohol či laboratorně vyrobené drogy. Mysl jim zamotají drogy přírodní.

Vzácného lemura tmavého najdeme pouze na severozápadním cípu Madagaskaru a na přilehlých ostrovech Nosy Komba a Nosy Be. Tento druh je typickým příkladem výrazného pohlavního dimorfismu. Zatímco samci mají tmavě hnědou až černou srst a korálkové žlutooranžové oči a černé uši, samice mají tak odlišný vzhled, až se dlouho myslelo, že se jedná o druh zcela odlišný.

Samice jsou na hlavě a hřbetu žlutohnědé, se sytě kaštanově hnědou až zlatohnědou srstí. Stejně jako samci mají i ony srstnaté uši a na krku límec z delších chlupů, který se táhne až k obličeji.

Přírodní narkotikum

Lemuři tmaví tráví většinu času v korunách stromů, kde odpočívají, hledají potravu či povyražení. Jejich častou zábavou i praktickou ochranou před komáry a jiným bodavým hmyzem přenášejícím malárii jsou stonožky, které při pocitu nebezpečí vypouštějí jed sloužící jako přírodní repelent. Kromě ochrany má však sekret i toxické účinky podobné narkotikům, což dostává poloopice do pořádného rauše.

Jak můžete vidět v dokumentární sérii Nejpodivnější živočichové světa, kterou vysílá Prima ZOOM, poté, co se lemuři potřou extraktem z mnohonožky, si začnou zdrogovaný stav podobný transu až podezřele užívat. Jedinou možností, jak se z něj dostat, je pořádně se po chvíli opojení vyspat.

Zdroj: Peak Wild Life Park

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom