1. května 2023 06:00

Proč muži nechtějí přestat jíst maso? Nový výzkum šel do hloubky a přinesl odpovědi

Tak to alespoň naznačuje poměrně rozsáhlá australská studie. Je možné, že pokud se lidstvo zbaví toxické maskulinity, bude pak otevřenější k alternativním způsobům stravování?

Vegetariánství, ba i veganství jsou v bohatších světových regionech stále populárnější. Stále víc soucítíme se zvířaty a rozumíme, že některé způsoby obživy jsou zkrátka vzhledem k hustotě lidské populace a klimatickým problémům planety méně udržitelné. Ale i když informace a možnosti mají stejné, tak co se bezmasé stravy týče, jedno pohlaví za tím druhým výrazně zaostává. Jsou to muži.

Čím víc chlap, tím větší flák masa

Mezi vegetariány je cca 60 procent žen, mezi vegany dokonce 80 procent. A důvod je podle mnohých vědců v toxické maskulinitě. Je totiž zažitým stereotypem, že „k pořádnému chlapovi patří pořádná flákota masa“. Z téhle premisy pak těží reklamní agentury, prodejci masných výrobků i popkultura. A naopak, společenská představa o vegetariánech či veganech je vychrtlý, slabý muž, jehož maskulinním projevům výrazně uškodily fytoestrogeny v sóji.

Tohle rozčlenění, že ženám patří na talíř salát a mužům maso, bylo populární v 19. století a stále se nás drží. Dokazují to i moderní výzkumy, včetně toho nejnovějšího z Austrálie. Odborníci z tamní národní univerzity pečlivě sestavili dotazník, který měl u jednotlivce odhalit jeho přístup ke konzumaci masa i to, co jej v tomhle ohledu ovlivnilo. Vyplnilo jej 4 897 lidí. Výsledky potvrdily, že čím víc se pánové ohlíželi na to, co je dle stereotypů mužné a naplňovali je, tím méně byli myšlenkám bezmasých diet nakloněni a tím častěji tvrdili, že jejich těla maso zkrátka potřebují.

Nesklouzněme k vytvoření dalšího stereotypu

Je zajímavé, že se tenhle zvláštní úkaz netýká tak úplně jen mužů. Například ženy, které samy sebe považují za ženštější (opět dle dlouho zažitých stereotypů), jedly maso častěji než ty, které se o stereotypní pohled na ženy nezajímaly a neřídily se jím.

Důvod k propastnému rozdílu mezi procenty ženských a mužských vegetariánů či veganů tedy podle výsledků studie s genderovými stereotypy jednoznačně souvisí, autoři výzkumu ale vysloveně uvádějí, že je třeba nad ním přemýšlet a nesklouznout k vytvoření dalšího stereotypu.

Přečtěte si také: Na zem spadlé jídlo pravidlo 5 vteřin nezachrání. Měli byste oplachovat kuřecí maso?

Pomyslný zakopaný pes totiž může být například i v tom, že bezmasá strava je pro obě pohlaví vykročením z normy, ale pro muže je to vzhledem k bariéře toxické maskulinity, kterou musejí překonat, o dost těžší. Anebo také v tom, že ti, kdo drží klasické genderové rozdělení rolí, jsou zkrátka konzervativnější a jejich konzervativní přístup k životu se odráží i ve stravě.

Zdroj: Samantha K. Stanley et al.: Masculinity Matters for Meat Consumption

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom