8. července 2021 00:25

5 zdravých potravin, které pomáhají zachránit planetu. Jíte je všechny?

Planetu nemusíte chránit jen tříděním odpadu nebo častějším zanecháním auta v garáži. Pomůžete jí i lepší stravou v podobě těchto pěti potravin.

Čím dál více lidí si uvědomuje, že planeta Země tu nemusí být vždy ve stejné podobě i kvůli naší vlastní, často negativní aktivitě. K ochraně planety přitom stačí i drobné a skoro až nenápadné kroky. Například změna jídelníčku, která pomůže i vám samotným.

1. Heme

Člověk je všežravec a maso mu dodává nejen nezbytný vitamín B, ale i prvky jako železo či fosfor. Proto naprosté vynechání masa z jídelníčku není z hlediska zdravého a přirozeného přísunu důležitých prvků ideální volbou. Čím tedy nahradit zejména hovězí maso, jehož produkce enormně zatěžuje planetu spotřebou vody i emisemi skleníkových plynů?

To, co dává steaku masovou chuť a vůni, je bílkovina hemoglobin. Sója tvoří v kořenech funkčně identický protein známý jako leghemoglobin. DNA z kořenů sóji vložená do pivních kvasinek pak dokáže vyrobit hmotu srovnatelnou s masem. Na trhu už jsou dokonce první „masové“ burgery rostlinného původu zvané heme. Tento produkt genetického inženýrství je již nyní stravovacím hitem, než však jeho cena poklesne na přijatelné částky pro většinu obyvatel, dopřejte si alespoň občas běžnou sóju místo masa.

2. Mořské řasy

Mořské řasy patří mezi nové hity zdravé a planetu nezatěžující výživy, i když přístup k nim máme jakožto příslušníci suchozemského národa poněkud omezený. Obrovským plusem pěstování řas v mořských farmách je téměř nulový vznik odpadových materiálů a obrovské množství minerálních a pro zdravý růst potřebných prvků. Odborný magazín Advances in Food and Nutrition Research vydal odbornou studii Laminaria japonica jako jídlo pro prevenci obezity a diabetu, ve které se mimo jiné píše: „Laminaria sp. je jednou z nejdůležitějších mořských léčivých potravin, protože její biologické funkce byly široce zkoumány jak v experimentech in vitro (v laboratoři), tak in vivo (na živých subjektech)“.

Níže se podívejte, jak se mořské řasy pěstují na mořských farmách. Jedná se o skutečně fascinující podívanou:

3. Luštěniny

Sója, čočka, fazole nebo hrách patří mezi rostliny, jež dokážou držet dusík v půdě, což je z hlediska klimatických změn velmi pozitivní vlastnost. Větším pěstováním luštěnin, které mají v kořenech symbiotické bakterie, jež fixují dusík ze vzduchu, by šlo zajistit jeho dostatek také pro ostatní plodiny. Uvedené luštěniny navíc mají poměrně velkou výživovou hodnotu. Cizrna kupříkladu obsahuje 30 % bílkovin, 8 % tuku, 44 % uhlohydrátů, řadu vitamínů a minerálních látek.

4. Ořechy

Mandle, pistácie, ořechy lískové, pekanové, para i vlašské, to všechno jsou potraviny s vysokou energetickou hodnotou, jejichž olej je jedním z nejčastěji používaných olejů v potravinářství. Zatímco palmový olej, který je z ořechů olejnice guinejské, se stal environmentalisty proklínaným, jiné ořechy naopak získávají na ceně. Kromě zmíněného oleje je lze využít v potravinářství i jako náplň či mouku. Líska obecná má například nejen vysoké množství antioxidantů, ale také vysokou koncentraci zdravých tuků, které mohou zvýšit antioxidační potenciál a snížit hladinu cholesterolu v krvi. Ořechy se navíc dobře skladují a strom samotný nepotřebuje nijak velkou péči.

5. Konopí

Pod pojmem konopí si většina lidí představí marihuanu, ale málokdo zdravou potravinu. Možná byste se divili, k čemu všemu lze použít konopná semínka. Pokud je nechcete přímo konzumovat (i to je možnost), lze je proměnit v konopný proteinový prášek, olej, či dokonce mléko. „Konopné mléko se vyrábí z loupaných konopných semen, vody a sladidla,“ píše server Medical News Today.

A co je na tom nejlepší, využíváním rostlinné stravy místo živočišné nezanecháte uhlíkovou stopu. Skrze vlastní žaludek tak můžete být nápomocni nejen ke zlepšení svého života, ale i toho globálního díky menšímu zatížení planety Země.

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský