Na zem spadlé jídlo pravidlo 5 vteřin nezachrání. Měli byste oplachovat kuřecí maso?
Ohledně skladování, přípravy a konzumace potravin panují nejrůznější mýty. Světová zdravotnická organizace se s nimi snaží bojovat a léta budované pověry vyvrací. Pokud tedy stále užíváte pravidlo tzv. 5 vteřin, během nichž můžete na zem spadlé jídlo sebrat a sníst, rozhodně byste měli zbystřit.
Světová zdravotnická organizace vyhlásila během prvního červnového týdne Mezinárodní den bezpečnosti potravin. A má k tomu velmi dobré důvody. Napříč lety a někdy i generacemi se totiž šíří nejrůznější povídačky o tom, jak bychom měli potraviny skladovat, rozmrazovat, omývat, a dokonce i konzumovat. Asi nikoho nepřekvapí, že valná část roky budovaných pověr je často zcela mimo schválené a doporučované hygienické předpisy. Následující soupis nejčastějších omylů vás tudíž možná nemile překvapí. Kolik hygienických přešlapů doma děláte?
Oslavte s námi #WorldFoodSafetyDay! Mezinárodní den bezpečnosti potravin! Valné shromáždění United Nations vyhlásilo 7....
Posted by World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic on Tuesday, June 7, 2022
Bezpečné jídlo podle vzhledu a vůně nepoznáte
Všichni asi poznáme plísní zavánějící chléb či šunku, která už má nejlepší období za sebou. Jenže vězte, že člověk není podle odborníků schopen poznat podle vzhledu a vůně většinu mikroorganismů, které jsou pro naše tělo nebezpečné a nezadržitelně se šíří kontaminovanými potravinami. Valná část z nich totiž podobu či vůni jídla vůbec nemění. Ostatně plíseň na povrchu a silný zápach jsou obvykle až koncovým ukazatelem, že s vaší potravinou není něco v pořádku.
Oslavte s námi #WorldFoodSafetyDay! Mezinárodní den bezpečnosti potravin! Valné shromáždění United Nations vyhlásilo 7....
Posted by World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic on Tuesday, June 7, 2022
Pravidlo 5 vteřin je nesmysl
Každému z nás někdy spadlo jídlo na zem a většina z nás zcela jistě někdy v minulosti provedla úkon, kdy jsme spadlý kousek zkrátka sebrali, ofoukli a hodili zpátky do pánve (případně ho vhodili přímo do úst). Vždyť už od mládí jsme slýchali, že pokud spadlý pokrm zvedneme do 5 vteřin, nic nám nehrozí. Jenže ani tato pověra není pravdivá, neboť se mikroorganismy způsobující otravu na potraviny přenášejí okamžitě. Rozhodně tedy nemají zapnuté stopky a nečekají, jestli stihnete nějaký časový limit.
Oslavte s námi #WorldFoodSafetyDay! Mezinárodní den bezpečnosti potravin! Valné shromáždění United Nations vyhlásilo 7....
Posted by World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic on Tuesday, June 7, 2022
Omývání ovoce a zeleniny je základ
Lenost je přirozenou lidskou vlastností, takže asi nenajdete člověka, který by čas od času nesáhl do mísy s ovocem a nedal si chutné sousto na první dobrou bez pořádného omytí. I zde vám ale hrozí zdravotní nebezpečí, a to nejen kvůli potenciálním zbytkům pesticidů a dalších postřiků proti hmyzu a škůdcům. Pocuchat žaludek dokážou i zbytky hlíny, případně mikroorganismy, které se na ovoce či zeleninu dostanou během cesty do obchodu i k vám domů.
Oslavte s námi #WorldFoodSafetyDay! Mezinárodní den bezpečnosti potravin! Valné shromáždění United Nations vyhlásilo 7....
Posted by World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic on Tuesday, June 7, 2022
Syrovou drůbež neomývejte
Znáte ten pocit, když vytáhnete kuřecí prsa z lednice a ona jsou typicky lehce oslizlá? Největší chybou, kterou můžete udělat, je rozhodnout se je před nakrájením a tepelným zpracováním omýt. Problém totiž tkví v tom, že škodlivé mikroorganismy roznesete nejen na své ruce, ale i po celé kuchyňské lince a velmi pravděpodobně i na další potraviny. Cákající voda je totiž prevít a dostane se doslova všude i s drobnými breberkami.
Oslavte s námi #WorldFoodSafetyDay! Mezinárodní den bezpečnosti potravin! Valné shromáždění United Nations vyhlásilo 7....
Posted by World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic on Tuesday, June 7, 2022
Zmrazené jídlo nenechávejte v pokojové teplotě
Tohle je typický omyl našich maminek. Vytáhnout mleté maso, rybu či kuřecí řízky před spaním z mrazáku a rozmrazené jídlo následně použít k večeři. Rozmrazování v pokojové teplotě je podle hygieniků značně nevhodné, neboť během něj dochází k rozšiřování mikroorganismů podobně, jako když necháte několik hodin na plotně třeba guláš nebo svíčkovou (obojí chutná lépe, ale hemží se bakteriemi). U syrového masa si však rovnou zaděláváte na žaludeční obtíže. Pokud už jídlo rozmrazujete, doporučuje se tak činit ve studené vodě, případně v lednici. Dochází tak k omezení šíření mikroorganismů a větší prevenci.
Zdroj: WHO