26. května 2023 06:00

Marihuana není neškodná. Způsobuje vážné psychické problémy, varování patří hlavně mužům

Užívání konopí se často zlehčuje a mnoho lidí ho považuje za nevinnou rekreační drogu. Problém je, že vědci prokázali spojitost s psychickými nemocemi člověka. A muži by si měli dát obzvlášť velký pozor.

Souvislost mezi marihuanou a duševními chorobami není nově objevená. V roce 2002 vyšel výzkum, který prokázal, že ve Spojených státech by se u 15 procent schizofreniků nemoc vůbec neprojevila, pokud by se konopí jako teenageři vyhnuli. Vědecké důkazy taky naznačují, že marihuana ovlivňuje mozkovou kůru. Ale do jaké míry, to zůstává pořád předmětem výzkumů. Nová studie rozhodně prokázala jedno – „tráva“ není tak neškodná, jak se zdá.

Vyšší riziko, hlavně u mužů

Mezi dospívajícími, rodiči, ba i učiteli zatím panuje názor, že občasné užívání marihuany nemůže nikomu výrazně ublížit,“ uvádí doktor Ryan Sultan, profesor psychiatrie na columbijské univerzitě a jeden z autorů výzkumu, v tiskovém prohlášení. „Byli jsme překvapení, když jsme mezi konopím a problémy s duševním zdravím našli tak silné souvislosti. Obzvlášť u těch dospívajících, kteří ani nesplňují kritéria pro to, abychom je mohli nazvat uživateli návykových látek.“

Mohlo by vás zajímat: V kolika letech je bezpečné začít kouřit marihuanu? Velká studie se pokusila najít odpověď

Výzkum ukázal, že teenageři, kteří s drogou alespoň občas přijdou do kontaktu, mají 2krát až 2,5krát vyšší riziko, že se u nich nějaká duševní choroba objeví. U těch, kteří marihuanu užívají pravidelně, je riziko dokonce 3,5krát až 4,5krát vyšší.

Na souvislost konkrétně schizofrenie a marihuany se zaměřili také vědci v Dánsku. Ti zjistili, že nejhůř mladické hříchy s marihuanou odnášejí muži. Vědci u nich s touto drogou dokázali spojit 15 procent případů schizofrenických poruch osobnosti. U žen to byla „jen“ 4 procenta.

Je třeba o problému vědět

Výsledky tedy zatím hovoří jasně, minimálně v tom smyslu, že o marihuaně a jejích dopadech na lidský organismus zdaleka nevíme všechno. Jak s touto informací ale naložit? Droga je už teď i legální. Podle CDC ovšem legalizace marihuany ve Spojených státech ve výsledku vedla ke snížení počtu jejích uživatelů z řad teenagerů. Odborníci doufají, že se jim hlavně povede souvislost marihuany a duševních chorob dostat do veřejného povědomí.

Zdroj: JAMA network

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom