26. prosince 2022 06:00

Nová nebezpečná droga voní po jahodách. Její obliba v Evropě strmě roste

Takzvaný „růžový kokain“ toho má v reálu se skutečným kokainem společného málo. A navíc má jeden zásadní problém, který z něj dělá nevyzpytatelného zabijáka.

Světle růžový prášek s lahodnou vůní jahod vypadá sice nevinně, do neškodné substance má ale daleko. A ačkoli se jí říká Túsíbí nebo jen zkráceně Tusi, syntetický halucinogen 2C-B dnes už ve skutečnosti moc často neobsahuje, anebo je pančovaný mnoha dalšími drogami. V Tusi tak může být ledasco, nejčastěji ale obsahuje ketamin smíchaný s extází (MDMA) s příměsí kofeinu či pervitinu, respektive metamfetaminu. Do hotové směsi pak výrobci pro atraktivitu přidávají i trošku aromatizovaného červeného potravinářského barviva.

Růžový kokain

Problém s tímto nejnovějším vynálezem pocházejícím z Kolumbie je proto celkem jasný: Tusi je absolutně nevyzpytatelná droga. Uspokojuje nicméně moderní poptávku po syntetických drogách z laboratoří, které z trhu pomalu vytlačují drogy přírodní, třeba konopí, kokain nebo heroin, a tak je velice populární.

Zdaleka přitom nejde jen o problém latinské Ameriky, ba naopak. V Evropě zažívá momentálně boom, takže ji podle informací WHO už můžete najít v mnoha místních metropolích a velkých městech. Nejvíc na ní zatím ujíždějí Španělé. Z rekreačních uživatelů drog ji tam podle průzkumu vyzkoušel už každý pátý.

Růžový kokain se jí přezdívá, protože se užívá stejně a má i podobný „nájezd“, serotoninové receptory ale stimuluje ještě intenzivněji a její účinky trvají déle, někdy i šest hodin. Uživatele pak ale čeká o to strmější „pád“, který celkem často vyvolá i problémy se srdcem, které můžou zabít i jinak zdravého jedince.

Zdroj: UNODC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom