24. června 2022 06:00

Jan Křtitel dělal předskokana Ježíšovi a skončil s hlavou na talíři. Její kusy rozdali

Víte, jak vypadal život člověka, který si jako malý hrál se samotným Ježíšem? Pokud Bibli moc dobře neznáte, možná vás trochu překvapí jeho jídelníček. Jeho konec byl však biblicky chmurný.

Jestli Jan Křtitel skutečně existoval, to dnes už stanovíme jen těžko. A pokud ano, tak kolik je pravdy na tom, co se můžeme dočíst v evangeliích, se bude určovat ještě hůř. Je ale kromě Panny Marie jediným světcem, u nějž si nepřipomínáme jen smrt, ale hlavně narození. Jeho rodiče už děti ani nečekali. Oba byli v tak vysokém věku, že když se jeho otci, židovskému knězi Zachariášovi, údajně zjevil anděl a vysvětlil mu, že bude mít syna, ten se musí jmenovat Jan, že bude „veliký před Bohem“ a Zachariáš z něj bude mít radost, vůbec andělovi nevěřil. A tak za trest na devět měsíců oněměl a znovu se rozmluvil až 24. června na počátku našeho letopočtu, kdy se mu syn skutečně narodil.

Setkali se v dětství i dospělosti

Jan je podle biblických zdrojů jen o půl roku starší než Ježíš. A co víc, jejich matky, Alžběta a Panna Marie, byly údajně dokonce kamarádky. Proto je také ve výtvarném umění často najdeme spolu i jako miminka nejen během onoho významného Ježíšova křtu. Jedním z příkladů je Da Vinciho Madonna ve skalách. Kromě toho ale o Janově dětství a mládí nenajdeme v Bibli skoro nic. Z kusých informací hlavně vyplývá, že se rozhodl odejít do Judské pouště a tam žít asketickým životem, například se oblékal jen do velbloudích kožek a živil se medem divokých včel, kořínky a kobylkami.

U Jordánu, kde se usadil, cíleně „umetal Ježíšovi cestičku“ – vyzýval lidi k pokání, křtil a vykládal jim o příchodu Mesiáše. A samozřejmě tam nakonec pokřtil i samotného Ježíše, což je okamžik jeho života, který můžeme najít na drtivé většině uměleckých děl Křtitele vyobrazujících.

Kdo chtěl Křtitelovu hlavu?

Tímhle slavným křtem ale nicméně svoji kariéru de facto završil. Dá se s trochou nadsázky říct, že dělal Ježíšovi „předskokana“ – jakmile se na scéně objevil Ježíš, na nějž všichni čekali, vyklidil Jan Křtitel pole a ze záře reflektorů se stáhl.

Bohužel, jako většina světců skončil velmi zle. Přesněji řečeno, jeho uťatá hlava se ocitla na talíři. V tom, jak se to přesně stalo, se biblické zdroje trochu rozcházejí; je ale jisté, že v jeho smrti figuruje Héródes Antipas. Křtitele nechal zavřít za kázání, během nějž mu vyčetl milostnou aféru s bratrovou manželkou. Popravil ale Křtitele kvůli strachu z povstání? Nebo, jak praví jiný příběh, protože si Křtitelovu hlavu na talíři vyžádala Salomé za tanec?

Ani jednu verzi nejde s jistotou potvrdit. A nedá se ani potvrdit, že hlava, kterou z Konstantinopole v roce 1203 uloupili účastníci 4. křížové výpravy, darem ji pak dostal Ludvík IX. Svatý a z níž postupně oddělovali různé části jako dary evropským panovníkům, Janu Křtiteli opravdu patřila. Ale pokud ano, rozhodně má zajímavý osud.

Zdroj: Dokumentární seriál Světci a Svědci

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom