16. prosince 2022 06:00

Co Češi nejvíc googlí? Nejvyhledávanější výraz roku 2022 nikoho nepřekvapí

Přehled nejvyhledávanějších výrazů zveřejňuje Google pravidelně a pokaždé jde o zajímavé shrnutí událostí uplynulého roku. První místo v Česku proto rozhodně nebude překvapením. Ale co ostatní výrazy?

Co se zpravodajství týče, nemůže být pro nikoho překvapením, že byl tím nejvyhledávanějším výraz „Ukrajina“. V Česku obsadil úplně první místo ve vyhledávání vůbec, celosvětově ale vede jen zpravodajství. Na prvním místě v celosvětovém vyhledávání je totiž slovo Wordle.

Ve světě zábava, v Česku vážná témata

Tahle slovní hra, kde se každý den snaží lidé uhodnout jedno slovo, se stala tak populární, že když se zoufalí hráči pokoušeli hledat nápovědu, ovlivňovalo to další statistiky vyhledávání.

V Česku ovšem slovo „Wordle“ skončilo na 9. místě. Máme zkrátka jiné starosti; po Ukrajině druhé místo u nás obsadil výraz „volby“, třetí byl „Putin“, čtvrté místo patří zkrachovalé Sberbank a na pátém je česká síť čerpacích stanic Tank ONO.

Světové vyhledávání je s tím až v neuvěřitelném kontrastu – po Wordle následuje výraz „India vs. England“, tedy ostře sledovaný kriketový zápas v semifinále světového poháru. A sport patří i příčkám 5, 6, 7 a 10 (výrazy Ind vs. SA, World Cup, India vs West Indies a Indian Premier League). Z vážnějších témat a událostí se tak kromě Ukrajiny (3. místo) do prvních pěti výrazů v celosvětovém vyhledávání dostala jen královna Alžběta II.

V Česku naopak zábavě patří až druhá polovina první desítky nejvyhledávanějších výrazů – na šestém místě je populární seriál Stranger Things, na sedmém reality show Survivor, na osmém streamovací platforma HBO Max a po zmíněném Wordle první desítku uzavírá seriál Devadesátky.

Svět kromě sportovních událostí zaujal ještě iPhone 14 (místo osmé) a Jeffrey Dahmer (devítka).

Asi vás už ani nepřekvapí, že zatímco u nás je nejvyhledávanější osobností kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, světovému vyhledávání vévodí Johnny Depp kvůli skandálnímu soudu s exmanželkou Amber Heard. Zábava zkrátka u Čechů v roce 2022 ustoupila trochu do pozadí, ale přece jen jsme si letos něco užili: Hned po „jak dlouho trvá karanténa“ jsme totiž v kategorii otázek vyhledávali nejčastěji „jak zamrazit houby“, což reflektuje letošní houbařsky velice úspěšný rok.

Zdroj: Google Trends

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom