16. září 2022 06:00

Česká loupež století: Vychytralí zloději ukradli 150 milionů, stát obžalovanému zaplatil i odškodné

Mnozí o tomhle kriminálním případu hovoří jako o „loupeži století“. Zločin se sice dostal až před soud, ani tam však nic neprobíhalo podle plánu.

Je teprve po deváté ráno, 16. září roku 2002. Obrněný transportér bezpečnostní agentury Group 4 Securitas vyjíždí z Citibank v Praze 6 s úctyhodně vysokou sumou místo nákladu. Na Evropské třídě ho ale nečekaně staví domnělí policisté… a jakmile vůz zabrzdí, vyběhne z křoví maskovaný člověk. Na okně obrňáku přistane velká kartonová cedule. „Máme bombu! Jestli neotevřete, letíte do vzduchu,“ čte si vyděšený řidič. Když odtrhne oči od cedule, zjistí, že se dívá do hlavně samopalu.

Jediné vodítko shořelo

Takhle dramaticky začal případ, který kriminalisté tehdy právem považovali za loupež století. „Já jsem říkal právě, co budem dělat?vypověděl u soudu Dušan Nechala, který tehdy seděl za volantem obrňáku. „On na to jenom čuměl a já říkám, že se nenechám zastřelit…

Celkem čtyři lupiči, dva v uniformách policistů a dva zahalení v kuklách, posádku vozu zavřeli v zadní části obrněného transportéru a dovezli ho k Jivinskému rybníku poblíž Řeporyjské spojky. Tam si čtveřice závratnou sumu 154 milionů korun, kterou dodávka převážela, naložila do přistaveného Volkswagenu Golf. Zaměstnance bezpečnostní agentury nechali zamčené v obrněném transportéru. Policisté do pátrání po pachatelích tehdy zapojili i vrtulník, ale marně. Prázdný Volkswagen objevili na Berounsku shořelý na troud.

Obvinění, odsouzení, dopadení, omilostnění

Výrazný posun v případu znamenalo odhalení takzvaného Berdychova gangu v roce 2004. Jeho členové totiž při přepadeních používali právě policejní uniformy. Díky zapojení Interpolu pak v Irsku zatkli Tomáše Půtu a Maroše Šuleje a vyšetřovatelé je spojili právě s touto „loupeží století.“ V září 2010 je obvinili spolu s dalšími dvěma lidmi – Františkem Hajnem a dispečerem bezpečnostní agentury Antonínem Saletou.

Obviněných bylo původně mnohem víc, ale vlekoucí se mnohaleté vyšetřování si vybralo svou daň; někteří zemřeli a jeden si na Slovensku už odpykával trest za jiné delikty.

Soud tehdy původně obvinění zprostil pouze jednoho ze čtveřice údajných pachatelů, Maroše Šuleje. Půta dostal dvanáctiletý trest. Ostatní dva museli na deset a devět let odsoudit v nepřítomnosti, Hajn se skrýval v Dominikánské republice a Saleta ve Venezuele; poté, co se je v roce 2013 povedlo dopadnout, přišla ale studená sprcha: Všechny tři odsouzené po odvolání soudce propustil. František Hajn navíc díky tomu navíc na státu vysoudil 255 tisíc korun.

Rekordní částku překonal zloděj o 5 let později

Dodnes tak není jasné, kdo loupež spáchal a nikdo neví ani kam se podělo 154 ukradených milionů korun. Jako loupež století případ ale mohli označovat pouhých pět let, dokud v roce 2007 František Procházka neukradl půl miliardy. I po něm dodnes kriminalisté pátrají, ačkoli se spekuluje i o tom, že je možná mrtvý.

Zdroj: ČTK

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom