26. února 2023 06:00
Adam Vala

Země vymírá stokrát rychleji než v minulosti. Kolik nových planet potřebujeme najít?

Že to s planetou Zemí nevypadá příliš dobře, varují vědci dlouhodobě. Paul Ehrlich dokonce už od sedmdesátých let předpovídá blížící se vymření planety. Nyní s ním začínají souhlasit i další kolegové.

Americký biolog a autor knihy Populační bomba Paul Ehrlich byl hostem pořadu 60 minut na televizní stanici CBS. Ve svém vystoupení uvedl, že je lidstvo součástí šestého masového vymírání, které lze podle paleontologa Tonyho Baronskyho sledovat například na úbytku mnoha živočišných druhů, ztráty jejich přirozených domovů, ničení potravních řetězců a poklesu úrodnosti půdy. Ehrlich už dlouhá desetiletí tvrdí, že populační růst je neudržitelný a tvrdí, že pro zachování našeho životního stylu a úrovně bychom potřebovali dalších pět Zemí.

K tématu: Prý vymře milion druhů. Je to tragédie, nebo mediální kachna?

Paul Ehrlich proslul zmiňovanou knihou Populační bomba, ve které už v roce 1968 varoval před tím, že na Zemi žije příliš mnoho lidí na to, aby je byla planeta schopna uživit. Tvrdil, že už v sedmdesátých letech zemřou stovky milionů lidí kvůli nedostatku jídla a vymírání v takovém rozsahu už prý nejde odvrátit.

Tváří v tvář skutečnosti byl za svou knihu kritizován stejně jako za další výroky o rychlém vymření všech důležitých mořských živočichů nebo konci existence Anglie do roku 2000. I z toho důvodu je nutné brát jeho aktuální slova s rezervou a vědomím, že je Ehrlich často označován za příliš aktivního alarmistu. Objevují se ale také názory, že právě varování tohoto typu pomohly lidstvu k tomu, aby uplynulá desetiletí přežilo.

Co se týče aktuálního domnělého vymírání naší planety, Tony Barnosky vysvětluje, že je celý proces až stonásobně rychlejší než kdykoliv v minulosti. Jediné, čemu se prý může ve své rychlosti rovnat, jsou globální katastrofy a jejich následky, po nichž například vymřeli dinosauři. CBS s odvoláním na další odborníky převážně ze Stanfordské univerzity, kde působí Ehrlich i Barnosky, mluví také o míře zkonzumovaných zdrojů v porovnání s tím, kolik jich může být obnoveno. V tomto ohledu má lidstvo spotřebovávat až 175 procent zdrojů, tedy bez možnosti více než polovinu z nich obnovit.

Čtěte také: Přes 99 % všech organismů na Zemi už vymřelo. A to hned pětkrát

Budoucnost lidstva proto není podle oslovených odborníků příliš zářná a vše bude podle nich záležet na rychlém pochopení závažnosti globálního oteplování, spolu s nutností neničit dále planetu a hledat alternativní zdroje energie i jídla. Jak ostatně poukazuje v závěru Ehrlich, přibližně 4 miliardy lidí žijí s pouhými 10 dolary na den, což má být samo o sobě důkazem, že planeta není schopná „postarat“ se o všechny, ačkoliv do toho Ehrlich nezahrnuje žádné ekonomické či sociální vlivy.

Zdroj: CBS News

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom