20. července 2022 06:00

Lední medvědi vyřešili globální oteplování po svém. K lovu využívají zcela novou metodu

Možná existuje naděje, že by globálním oteplováním ohrožená šelma mohla klimatickou krizi nakonec přežít.

Lední medvědi loví tuleně a ti se zdržují při okrajích mořského ledu. Pokud z nějakého důvodu – například kvůli člověkem způsobenému globálnímu oteplování – mořský led není po většinu roku k dispozici, medvědi se nemají jak uživit a umírají hlady. Obrázky na kost vyhublých, zubožených bílých šelem, kterých v poslední době dokumentaristé natočili až příliš mnoho, mluví za vše. V Grónsku například bývá mořský led u pobřeží už jen od února do konce května. To pro medvědy znamená přežít bez něj cca 250 dní. Vydrží mnoho, ale tolik ne – v extrémních případech jsou schopní přežít bez jídla sedm měsíců.

Dosud se mělo za to, že lední medvědi jsou kvůli nám jako druh na jednoznačné cestě k vyhynutí. Vědci teď ale objevili něco, co dává alespoň hrstce z nich naději na přežití.

Surfování na pevninském ledu

V Grónsku se izolovaná skupina několika stovek těchto obrovských šelem naučila využívat ledové kry, které se do místních fjordů odlamují z pevninských ledovců. Díky jakési umělé plovoucí krajině, která se díky tomu u pobřeží tvoří, zvládnou lovit prakticky po celý rok.

Odborníci o skupině medvědů využívající tohoto surfování na pevninských krách zjistili, že je velice izolovaná od ostatních. Třicet let sesbíraných dat ukázalo, že s medvědy pohybujícími se po severní části pobřeží vůbec nepřichází do styku a podle analýz DNA tomu tak dokonce je už po staletí. Příčina bude pravděpodobně hlavně v členitosti tamní krajiny a obtížnosti terénu.

Globální oteplování přesto musíme řešit

Tím nejdůležitějším ale zůstává fakt, že ačkoli se Arktida rychle zahřívá a mořský led pomalu mizí, v místech podobných tomuto „medvědímu ráji“ v Grónsku by mohly malé skupiny ohrožených šelem nakonec globální oteplování přežít. Alespoň pokud je tam budeme úzkostlivě chránit a zároveň se nám podaří klimatickou krizi ukončit.

Zdroj: Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom