15. října 2022 06:00

Pochmurný hotel sužují paranormální jevy. Svědci událostí je přičítají hrůzné vraždě

Strašidelné domy jsou vděčným tématem duchařských historek i hororů. Většinu z nich provází temná minulost, což je podle mnohých katalyzátorem zvláštních sil.

Hotel Melrose v Coloradu má mezi příznivci paranormálních jevů velmi nepříjemnou pověst. Zdánlivě poklidná budova je totiž podle lidí, kteří s ní měli tu čest, dějištěm podivných strašidelných úkazů. V útrobách budovy údajně hrozí nejen „standardní“ hororové výjevy typu samovolného zavírání dveří, nevysvětlitelných zvuků či podivných zjevení, ale také zásadní proměny emočního stavu.

Svědci prazvláštních událostí, kteří o hotelu mluví v pořadu Po stopách duchů na Prima ZOOM, popisují nevysvětlitelné záchvaty vzteku, pocity zuřivosti a netušené násilnické tendence, které se v lidech v prostorách hotelu probouzejí. Příčinou těchto negativních emocí má být hrůzná událost, ke které zde došlo v roce 1997.

Vražda v hotelu Melrose

Hotel tehdy vlastnil manželský pár Marcus a Sabrina Bebb-Jonesovi. Kromě vedení hotelu měl Marcus ještě jeden koníček – hraní pokeru on-line, v němž se mu dařilo vyhrávat. Samotné manželství ale zřejmě takovou výhrou nebylo, a tak se po Sabrině v říjnu roku 1997 slehla zem. Marcus kolegům tvrdil, že jej manželka náhle opustila po vypjaté hádce, a tak se ji vydal i se svým malým synkem hledat do Las Vegas, kde údajně žila její rodina.

Syna našla později pokojská hotelu ve městě hazardu na pokoji samotného, přičemž Bebb-Jones byl nalezen v jiném pokoji se střelným poraněním hlavy, které si sám způsobil. Vyšetřování nakonec ukázalo, že Bebb-Jones vlastně nikoho nehledal a většinu času věnoval hraní pokeru – částečně dotovanému z kreditních karet své nezvěstné ženy.

Historie se opakuje

Marcus Bebb-Jones se s policií odmítl bavit, hotel prodal a přestěhoval se do Velké Británie, odkud pocházel. Když se v roce 2004 našla v parku poblíž hotelu Sabrinina lebka, byl Bebb-Jones vydán k trestnímu stíhání zpět do Colorada, kde se nakonec vyšetřovatelům přiznal, že Sabrinu během hádky zavraždil.

Vražedné impulzy ve zdech hotelu v průběhu let pocítili i další lidé, kteří tvrdí, že se zde od doby Sabrinina zabití dějí děsivé věci. Ty připomínají jiný, o poznání slavnější případ strašidelného rodinného domu v Amityville, v němž v roce 1974 tehdy 23letý narkoman Ronald DeFeo mladší zavraždil své rodiče a čtyři sourozence.

Vraždy v Amityville

Do domu v Amityville se o rok později nastěhovala rodina Lutzových, která zde začala zažívat děsivé věci. Podivně přestěhovaný nábytek, odnikud znějící hudba rozléhající se v noci po domě, ale i útoky neviditelného monstra, po kterém zůstávaly ve sněhu prasečí stopy. S tím vším se Lutzovi potýkali celých 28 dní, kdy v domě bydleli.

Hlava rodiny George Lutz navíc začal podezřele měnit své chování a později prohlašoval, že měl v hlavě myšlenky, které nebyly jeho. Na základě výpovědí napsal Jay Anson roku 1977 knihu Horor v Amityville, která se dočkala několika filmových zpracování. Humbuku kolem knihy se tehdy chytil advokát Ronalda DeFea, který se pokusil odvolat na nové skutečnosti. Podle DeFeovy nové výpovědi jej k masové vraždě donutily nadpřirozené síly. Advokát neuspěl a příliš mu nepomohlo ani to, že se hrůzy domu v Amityville začaly ukazovat čím dál více jako hoax.

Věrohodnost klesá

Ve výpovědích rodiny se ukazovaly stále nové rozpory. Démonické stopy ve sněhu byly nalezeny v době, kdy v oblasti vůbec nepadal sníh. Rodina ani jednou nevolala do domu policii kvůli démonickým jevům, jak její členové uvedli. Člověk poslaný pro věci Lutzových našel jejich zavazadla sbalená a připravená a nic nenasvědčovalo tomu, že by Lutzovi z domu prchali ve spěchu, jak tvrdili.

S každou další verzí, kterou Lutzovi předávali světu, se navíc objevovaly další a čím dál senzačnější paranormální jevy. Co přináší největší pochybnosti je ale fakt, že po Lutzových v domě bydlely další rodiny, žádná z nich si ale nevšimla ničeho výrazně zvláštního.

Horor v Amityville byl možná hoax, znamená to ale, že je jím i strašení v hotelu Melrose? Dokumentaristé z pořadu Po stopách duchů si to nemyslí.

Zdroj: ABC News / BBC

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom