18. června 2023 06:00

Energetické nápoje jako elixír mládí? Obsahují látku zpomalující stárnutí

Prodlužovat mládí podle všeho skutečně jde pomocí látky obsažené v energetických nápojích. Život laboratorních myší se podle výzkumu podařilo prodloužit zhruba o čtyři měsíce. V přepočtu na lidské roky by to bylo neuvěřitelných osm let.

Taurin většina z nás zná jako jednu ze složek energetických nápojů. Mnoho lidí si kvůli tomu neuvědomuje, že jde o organickou kyselinu, přirozeně se vyskytující ve většině živočišných tkání, zejména ale ve žluči. Proto taky dostal svůj název – prvně ho izolovali ze žluči býka.

Přečtěte si také: Elixír mládí? Ruský vědec si píchá do těla prastarou bakterii, která má prodlužovat život

V našem těle taurin pozitivně ovlivňuje různé orgány, ale jak vědci zjistili, s věkem ho v organismu ubývá. A jak se zdá, jeho doplnění by mohlo mít skoro zázračné účinky.

Delší život, lepší zdraví

Odborníci z newyorské Kolumbijské univerzity totiž zjistili, že u myší zvládnou vysoké dávky taurinu nejen prodloužit celkový život zhruba o tři měsíce (což by u lidí odpovídalo zhruba osmi letům!), ale dokonce blahodárně působí i na jejich celkový zdravotní stav. Myšky měly silnější svaly, pevnější kosti, mozek jim fungoval lépe, a změny k lepšímu odborníci zaznamenali dokonce i u jejich imunitního systému.

Podobně slibné výsledky navíc věci už dříve viděli u háďátek obecných (Caenorhabditis elegans). Ta normálně žijí v průměru jen asi 20 dní, taurin jim pomohl život prodloužit o tři celé dny.

Bude taurin fungovat i u lidí?

Pokud by taurin takto fungoval i u lidí, šlo by o bombastický objev. Odborníci dokonce zjistili, že obézní jedinci a lidé trpící cukrovkou mají taurinu v krvi o dost méně, než je obvyklé. Nabízí se tak otázka, jestli nedostatek taurinu tyhle problémy dokonce nezpůsobil.

Přečtěte si také: Cukrovka může tělo úplně zničit. Dá se zcela vyléčit, jak tvrdí Miloš Zeman?

Vědci mají ale zatím jen velice málo informací, a proto rozhodně nedoporučují taurin jakkoli dlouhodobě uměle navyšovat, protože netuší, jestli by to tělu spíš neublížilo. Dávky, které vědci podávali myším, by navíc odpovídaly zhruba 3 až 6 gramům na den a v jednom energetickém drinku je zhruba gram. Vypít však denně šest plechovek by bylo přesným opakem zdravé výživy. Výzkum ale bude samozřejmě pokračovat, a kdo ví, třeba se kýženého elixíru mládí nakonec dočkáme.

Zdroj: Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom