8. ledna 2023 06:00

Jak zpomalíte stárnutí a prodloužíte si život? Stačí nezanedbat jednu zásadní věc

Vědci potvrdili recept na delší a lepší život. V zásadě nám stačí méně, než si myslíte.

Zdravý životní styl není jednoduché udržovat, se zvýšeným rizikem chronických onemocnění je to ale samozřejmě nutnost. Proto stále probíhají vědecké výzkumy, snažící se najít klíč ke všeobecnému zlepšení zdraví a nové způsoby, jak prodloužit lidský život. Podle výzkumu z NIH (National Institutes of Health – Národní institut zdraví) takový způsob skutečně existuje.

Lék na život

Výzkumníci shromáždily data z testování 11 255 dospělých jedinců v různých věkových skupinách, různých ras i pohlaví a s rozličnými zdravotními dispozicemi, aby zjistili, co pomůže žít lidem déle. Cestou k prodloužení lidského života se ukazuje snížení hladiny sodíku. Vyšší množství sodíku v těle má vliv na krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu.

Přílišné množství sodíku zároveň urychluje stárnutí a zvyšuje možnost chronického onemocnění. Snižováním sodíku by se mohlo podařit biologické stárnutí zpomalit a předejít chronickým onemocněním. Jak ale sodík snížit?

Stačí málo

Podle vědců hladinu sodíku snižuje – a pozor, teď už to opravdu přijde – zdravá hydratace. Časté pití vody umožňuje srazit množství sodíku v těle, takže může zpomalit biologické stárnutí a snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou například srdeční choroby. Voda navíc hraje zásadní roli v různých tělesných funkcích a má vliv na trávení, okysličování nebo hladinu hormonů. Nemluvě o tom, že zhruba 60–70 % lidského organismu tvoří voda.

Podle výzkumů většina žen vypije denně zhruba 6-9 šálků tekutin, spotřeba mužů se pohybuje mezi 8 a 12 šálky. Samozřejmě to neznamená, že bychom to měli s pitím přehánět a lít do sebe několikrát denně kanystry vody (střídmé pití vody můžeme doplňovat i tak, že budeme jíst ovoce s vysokým obsahem tekutin). Pokud jste ale doteď nevěřili tomu, jak je člověku patřičná konzumace vody prospěšná, možná po tomto článku změníte názor.

Zdroj: Popsci

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom