5. ledna 2023 14:38

Léky na kašel mají odpudivý původ. Víte, co ve skutečnosti polykáte?

Stát se motýlem: Rosnatka

Především v chladných měsících trápí kašel mnoho z nás. Obvykle pak sáhneme po nějakém z léků, který nás má zázračně vyléčit a dát nám uvolňující klid. Součástí těchto přípravků je v řadě případů i výtažek z jedné masožravé rostliny.

Pro svůj půvabný vzhled, za nějž mohou lesknoucí se kapičky na listech a tentakulách, bývají rosnatky oblíbenou okrasnou rostlinou. Těžko se ale shánějí, protože je obecně náročné napodobit její přirozené podmínky.

Rosnatky totiž rostou v zamokřených prostředích s kyselými půdami a vysokým osluněním, jako jsou bažiny, rašeliniště, močály či blata. Získávat živiny z půdy je pro rosnatku obtížný úkol. Mnohem snáze je krásná rostlina získává požíráním hmyzu.

Hmyz zabíjí, lidem pomáhá

Kapičky na listech a tentakulách pocházejí ze sekretu, jenž vábí hmyz sladkou vůní. Jak to dopadne, když hmyz lákavé vůni podlehne, můžete vidět v pořadu Stát se motýlem na Prima Zoom. Šťáva hmyz přilepí a ten zůstane v rostlině uvězněný.

Na místě posléze umře buď vyčerpáním nebo udušením, protože lepkavá šťáva mu ucpe průduchy. Smrt může přijít do čtvrt hodiny, ale může to trvat i déle než den. Poté přijdou ke slovu další žlázy, které uvolní trávicí enzymy. Ty hmyz rozkládají a uvolňují živiny, jež rostlina potřebuje.

Látky, které rosnatka poskytuje, ale naštěstí neslouží jen jako nástroj zkázy. Ve 12. století objevil italský lékař Matthaeus Platearius účinky rosnatky na kašel. Čaj z rosnatky byl doporučován proti suchému kašli, na zánět průdušek, černý kašel, alergické i námahové astma. Moderní studie její účinky potvrzují a dodnes slouží jako zdroj léků proti dýchacím obtížím. Masožravé rostlině vděčí za svou účinnost 200–300 registrovaných léčiv, které pravidelně užíváme. Ač to tedy může znít poněkud odpudivě, masožravé rostliny, které tráví všude možně poletující mouchy, nám pomáhají ke zdraví.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom