7. září 2022 06:00

Unikátní rostlina loví mouchy na puch hnijícího masa. Místo žraní s nimi má speciální plán

Helicodiceros muscivorus je příbuzný rostliny Árón. Jedná se o okrasnou rostlinu pocházející z Baleárských ostrovů. Při setkání s ní byste si určitě všimli jejího pronikavého zápachu připomínajícího hnijící maso, na který láká okolní hmyz. S tím má speciální plány.

Jedná se o jediný druh rodu Helicodiceros. Ačkoliv může tato rostlina na první pohled působit jako masožravka, opak je pravdou. Mouchy totiž využívá pouze jako své služebníky. Pomáhají jí totiž v rozmnožování. Jelikož samotná rostlina výrazně zapáchá a její odér připomíná shnilé maso, nemusí na mouchy příliš dlouho čekat. Jakmile se hmyz uvelebí uvnitř jejího květu s vidinou toho, že si pochutná na mase, na hřbet mouchy se nalepí pyl.

Důmyslný systém opylování

Rostlina se začne otevírat za soumraku, aby byla ráno dokonale rozevřená a připravená k lapení první kořisti. Jak upozorňuje dokument Evoluce v izolaci na Prima ZOOM, některé pak zůstávají otevřené i několik dní v závislosti na tom, zda polapí dostatečné množství much.

K uzavření potřebuje sluneční svit, takže pokud slunce zapadne během jejího uzavírání, zůstane tak až do dalšího dne. Jakmile poté moucha odletí, roznese její pyl dál a tímto způsobem se rostlina rozmnožuje. Helicodiceros muscivorus napodobuje zápach mršin tak dokonale, že mouchy nejsou schopné rozeznat rozdíl. Uvolňované molekuly jsou totiž naprosto totožné s těmi, které se uvolňují ze zkaženého masa.

Zdroj: BioLib.cz / Wave Hill

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom