23. srpna 2022 06:00

Gigantický motýl vyděsil Ameriku. Zakázaný hmyz může zdevastovat přírodu

Spojené státy americké začínají mít vážné přírodní problémy. Avšak zatímco na obří krajty či šneky si na Floridě zvykli, zakázaný obří motýl je pro obyvatele USA horkou novinkou, která může přinést zkázu.

Entomologové ze státu Washington přišli s prosbou, aby obyvatelé pomohli s případným pátráním po Atlasu velkém. Jedná se o úchvatného motýla původem z tropických a subtropických oblastí jihovýchodní Asie, jehož exemplář byl v uplynulých týdnech odchycen ve městě Bellevue poblíž Seattlu.

Atlas velký (Attacus atlas) je známý díky úchvatnému žlutohnědému zbarvení a rozpětí křídel, které dosahuje až 30 cm. Obecně je považován za jednoho z největších motýlů světa, přičemž samičky jsou dokonce ještě větší než samci. I tak ale svou velikostí nedokáže překonat můru Tyzu velkou (Thysania agrippina), jež byla nalezena i s rozpětím 33 cm.

Obávaný škůdce

Říkáte si, co je na velkém a hezky zbarveném motýlovi tak strašného, že je na jeho případné další kusy vyhlášeno poněkud nervózní pátrání? Potíž není ani tak v samotném dospělém jedinci jako v jeho housence, jejíž apetit je opravdovou hrozbou pro okolní ekosystém. Nemá totiž problém likvidovat stromy i jiné rostliny. Ostatně i v domovské Asii (od Indie po Indonésii) jsou housenky tohoto druhu považované za škůdce, v USA by jim mohly v případě rozmnožení padnout za oběť jablečné a třešňové sady, které jsou pro ně ideálním útočištěm a zdrojem potravy.

Atlas velký je ostatně právě kvůli své pověsti ve Spojených státech amerických považován za zakázaný druh. Na území federace je zakázáno jej kupovat, chovat i prodávat. Zákaz se nevztahuje jen na dospělé jedince, ale i na housenky, vejce a kukly. Dá se samozřejmě vyjednat i výjimka, tu však musí vydat Ministerstvo zemědělství a podmínky pro její udělení jsou vzhledem k potenciální způsobené škodě nesmírně přísné.

Ilegální prodej

Původ v Bellevue odchyceného exempláře prozatím zůstává záhadou. Podle oficiálních informací však ještě v nedávné době fungoval na eBay lokální prodejce, který v okolí města prodával individuální kukly za cenu 60 dolarů za kus. Jednalo se o jedince získané z Thajska, což bylo podle entomologa Patricka Tobina z Washingtonské univerzity samozřejmě za hranicí zákona. Místní tudíž doufají, že se podobné exempláře nepovedlo více rozšířit. Ostatně s invazivními druhy mají v USA bohaté zkušenosti například kvůli už zmíněným krajtám či oblovce žravé, jež trápí obyvatele Floridy.

Zdroj: Gizmodo

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom