11. listopadu 2022 13:00

Vědci zrekonstruovali obličej 200 let mrtvého upíra. Na odhalení se čekalo přes 30 let

Podrobné zkoumání DNA, lebky a kostí vědcům pomohlo odhalit tvář muže, jehož ostatky nalezli ve velmi podivném uspořádání. Někdo se totiž chtěl pojistit, aby se už nikdy nedostal z hrobu ven.

Když v roce 1990 odborníci v městě Griswold v americkém Connecticutu poprvé odkryli rakev z 18. století, na níž bylo mosaznými hřeby vyskládáno „JB55“, okamžitě si všimli podivné pozice, ve které mrtvý ležel. Bylo evidentní, že jeho ostatky někdo už jednou vykopal a přeskládal. Na násilím otevřeném hrudníku, v němž chybělo srdce, ležela useknutá hlava mrtvého. Ani stehenní kosti nebyly na svém místě, ale na břiše pod lebkou, a tvořily tam zlověstný kříž.

Identifikace mrtvého trvala skoro tři desetiletí

V 18. století lidé z USA věřili, že se takhle mohou navždy zbavit upíra – useknutá hlava a kříž z končetin mu měly zabránit vstávat z hrobu a ubližovat živým. Kromě toho, že se o něm lidé domnívali, že je upír, toho ale o mrtvém vědci tehdy nedokázali moc zjistit. Analýza DNA byla tehdy oproti současnosti pořád ještě v plenkách. Až v roce 2019 se povedlo jeho identitu odhalit. Jak naznačovaly zprvu záhadné iniciály na rakvi, šlo o tamního farmáře Johna Barbera, který zemřel v roce 1826, když mu bylo 55 let.

Jako příčinu smrti odborníci určili tuberkulózu a začalo jim svítat: místní věřili, že nemocní tuberkulózou vysávali krev a život z lidí okolo. Ve skutečnosti je samozřejmě jen nakazili touto bakteriální chorobou, což tehdy samozřejmě nemohl nikdo ještě vědět. Objevy a teorie Louise Pasteura přišly až téměř o půl století později.

Rekonstrukce tváře

DNA mrtvého Barbera samozřejmě také potvrdila, že byl úplně obyčejný člověk. Přesto ale vědce jeho případ fascinoval dál a teď s pomocí nejnovějších vědeckých postupů v kombinaci s informací obsaženou v jeho DNA dokázali zrekonstruovat jeho tvář. A když k těm pronikavým očím, bledé pleti a orlímu nosu přičteme i chrlení krve spojené s tuberkulózou… nevíme, jak vy, ale u nás v redakci si upíry představujeme dost podobně.

Odborníci svoje poznatky ohledně analýzy takto staré DNA, ostatkové rekonstrukce a dalších forenzních technikách určených ke zjišťování informací o původně neznámém zemřelém prezentovali na několikadenní mezinárodní konferenci o identifikaci lidských ostatků.

Zdroj: Smithsonian Magazine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom