8. října 2022 06:00

Chcete si koupit tyrannosaura? Pravěký gigant stojí neskutečné peníze, můžete ho ale pojmenovat

Tyrannosaura Rexe s prozatímním jménem Shen budou brzy dražit v jedné z amerických aukčních síní. A nový majitel si ho bude moct i pojmenovat.

Tyrannosaurus Rex byl jedním z nejznámějších, nejděsivějších a (navzdory velmi krátkým předním nohám) také nejobdivovanějších dinosaurů, které známe… a taky oblíbená hračka a figurka většiny dětí zhruba okolo pátého roku života. Někomu to však očividně zůstalo i v dospělosti. Jak jinak si vysvětlit, že jsou za kostry tyrannosaurů ochotní zaplatit víc než půl miliardy korun.

Shen z Hell Creek

Za tolik se alespoň předpokládá, že se na konci listopadu podaří vydražit 1400 kilogramů těžkou T-rexovu kostru, kterou objevili v geologickém souvrství Hell Creek v Montaně. Její budoucí majitel si na ni bude muset vyhradit celkem dost místa, protože měří 12,2 metru na délku, 4,6 metru na výšku a široká je víc než 2 metry. Zato si svého ozubeného, kostnatého mazlíčka bude moct pojmenovat – jméno „Shen“, pod kterým ho draží, je jen prozatímní.

Není to poprvé, kdy aukční síně tuhle možnost pro lidi s velkým kapitálem nabízejí. Konkrétně koster tyrannosaura už se vydražilo několik. Ta nejcennější, T-rex jménem Stan, se v roce 2020 prodala za 31,8 milionu dolarů, což je v přepočtu nějakých 790 milionů korun. Od Shena se očekává, že vydělá „jen“ zhruba 600 milionů.

Protesty paleontologů

Ne všichni jsou z podobných aukcí nadšení. Podle některých paleontologů je to ztráta vzácných vzorků. Podobné exponáty podle nich patří do muzeí, kde je vědci můžou podrobně zkoumat po desetiletí, a nikoli do soukromých sbírek.

Zdroj: Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom