Klubko červů při ohrožení exploduje. Odpudivá podívaná může přinést technickou revoluci

Pokud doma neustále bojujete se zamotanými kabely, možná vás tihle sladkovodní kroužkovci něco naučí. Odborníci půjdou ale pravděpodobně ještě dál. Pozorování vybuchujících motanců žížalice pestré možná povede k revolučním vynálezům.

Když překonáte počáteční odpor, možná vám začnou následující záběry připadat neskutečně fascinující. Pevně smotaná koule žížalic pestrých (Lumbriculus variegatus) najednou jako by vybuchla a červíci se z pevného uzlu rozmotají zcela neuvěřitelnou rychlostí. Kterého z vědců by tohle nefascinovalo!

Červí explozi monitorovali ultrazvukem

Sladkovodní žížalice ve volné přírodě dorůstají někdy až 10 centimetrů a vědci toho o jejich rozmnožovacím cyklu vědí zatím málo. Kupodivu, protože jsou velice rozšířené. Najdeme je po celé Eurasii, Severní Americe, v Austrálii i na Novém Zélandu. Lidé jimi přikrmují ryby a akvarijní živočichy.

Přečtěte si také: Prastarý parazit už nakazil 800 milionů lidí. Neustále se množí a ohrožuje zdraví

Tihle zajímaví kroužkovci si vyvinuli fascinující způsob, jak si ve studené vodě bez problémů uchovat tělesnou teplotu: Klidně i 50 tisíc červů se zkrátka smotá do jednoho velkého kulatého tělesa. Ale zatímco tohle zamotávání jim trvá i několik minut, ze složitého uzlu se rozmotají při sebemenší známce ohrožení okamžitě. Skutečně v řádu milisekund. Skoro to vypadá, jako by taková koule červů explodovala. A Harry Tuazon, který si v současnosti dělá doktorát z bioinženýrství na technologickém institutu v Georgii, dokázal díky mnoha pozorováním a datům z ultrazvuku vytvořit přesný model toho, jak to červi dokážou.

Rozmotáme řetězce DNA a vyvineme speciální obvazy

Velice zjednodušeně řečeno, žížalice k rozmotání využívají rychlý, střídavý, šroubovitý pohyb; to je ale pro obyčejného smrtelníka celkem zbytečná informace, neboť se něco takového bohužel nedá aplikovat třeba na zamotaná vánoční světýlka. Podstatné je, že znalost způsobu, jakým se červi svíjejí a rozvíjejí, skutečně může pomoct s rozmotáváním mnoha komplikovaných uzlů, jako jsou třeba těsně navinuté řetězce DNA.

A pochopení svíjení červů by taky mohlo stát na samém počátku revolučních vynálezů, jako jsou robotické systémy měnící tvar, inteligentní obvazy schopné se přizpůsobit ráně, anebo chytré vodní filtry schopné vyfiltrovat jen jistý druh částic.

Zdroj: Science / Georgia Tech College of Engineering

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom