9. června 2023 06:00

DNA nezničitelných želvušek má vytvořit lidské supervojáky. Nový výzkum je na hraně etiky

Výzkum, který provádějí vojenští vědci v Číně, je skutečně na hraně etiky. Navíc tvrdí, že mají v ruce nadějné výsledky.

Želvuška je fascinující zvířátko. Tak fascinující, že se její geny čínští vojenští vědci rozhodli použít a s jejich pomocí stvořit lidi odolné vůči radiaci či nebo rovnou supervojáky schopné přestát jadernou válku. Alespoň tak o výzkumu, publikovaném v čínském odborném magazínu Vojenské lékařské vědy, píše South China Morning Post.

Nezdolné želvušky

Je pravda, že zvíře si na něco takového vybrali skvěle. Méně než milimetr velké, osminohé želvušky jsou prakticky nesmrtelné. Ve vodě je můžete vařit hodinu, aniž byste jim ublížili. Na pár minut vydrží i teplotu jen o stupeň vyšší než absolutní nula. –200 stupňů Celsia zvládnou přežít i po několik dní. Neublíží jim extrémně nízký ani vysoký tlak, dehydratace, dusivé plyny, UV záření, nárazy… během experimentů dokonce vydržely i ve volném vesmíru. A to je jen opravdu hrubý přehled jejich superschopností.  Čínské vědce však hlavně zajímá výjimečná odolnost želvušek vůči radiaci.

Úspěchy a problémy

Podle toho, co uvádí SCMP, vědci použili CRISPR/Cas9, což jsou zjednodušeně řečeno genetické nůžky. Ty želvuščí geny, které mají na svědomí vznik jejích ochranných bílkovin, odstřihli a vložili je do lidských embryonálních buněk. Přesněji do uměle vytvořených lidských embryonálních buněk – tento drobný rozdíl je to jediné, co experiment ještě drží v hranici etiky, ba i tamního zákona. Vzniklé buňky byly údajně skutečně odolné vůči rentgenovému záření.

Sloučit takhle geny dvou různých druhů bývá ovšem extrémně problematické a výsledky jsou nepředvídatelné. A ačkoli čínští vědci tvrdí, že výsledné buňky pracovaly normálně, zmiňují také zvýšenou rychlost buněčného růstu, což už nezní nikterak skvěle. Supervojáků se tak rozhodně ještě hned tak nedočkáme.

Zdroj: South China Morning Post

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom