9. listopadu 2022 06:00

Prastaré podmořské hory odhalily líheň bizarních tvorů. Některé věda vůbec nezná

Unikátní objev učinila expedice, která se vydala zkoumat mořskou oblast vzdálenou 2 500 km od západního pobřeží Austrálie. V místě starých podmořských hor vědci našli jedinečné a pro běžné oko zcela bizarní tvory. Někteří jsou pro vědu zřejmě zcela neznámí.

Vědci, kteří se na lodi RV Investigator vydali na západ od Austrálie, doufali, že jim místo podmořských hor z éry dinosaurů přinese spoustu zajímavých objevů nejen ve smyslu zkoumaného prostředí, ale i živých tvorů, kteří oblast obývají. Jejich očekávání byla beze zbytku naplněna.

Prastaré hory plné bizarních živočichů

Experti nejprve na rozhraní mezi Tichým a Indickým oceánem mapovali mořské dno a zjistili, že se pod hladinou skutečně nacházejí prastaré hory, hřebeny, kaňony a vyhaslé sopky, které vznikly v období před 140 až 50 miliony lety. Jejich bádání však u sonaru rozhodně neskončilo a postupně pod podmořské pohoří začali spouštět sítě, které dosahovaly hloubky až 60 kilometrů. Při jejich vytahování je pak čekalo ohromné a bezpochyby milé překvapení v podobě jedinečných vodních živočichů.

Tim O’Hara, kurátor oddělení mořských bezobratlých živočichů v Museums Victoria, odhaduje, že třetinu nalezených živočichů věda doposud vůbec nezná. Oceánologové pod hladinou našli skutečně zvláštní jedince. Mezi nejpodivnější patří kupříkladu ryba, která má natolik dlouhé ploutve, že jí zřejmě slouží jako chůdy po mořském dně. Vědci rovněž našli raka poustevníka, který se ukrývá v měkkých korálech místo typické mušle, drobnou rybu, jež je příbuzná mořského ďasa a připomíná na dálku texturou kůže těstovinu ravioli, anebo nový druh hrujovce. Ten na první pohled zaujme průsvitnou a lepkavou, želatinovou kůži. Podle Dianne Bray, vedoucí sbírek Museums Victoria, je tento druh hrujovce nesmírně vzácný.

Zkoumání pomocí DNA

Mezi další nálezy patří celá řada mořských hvězdic, šneků či okurek. Vědci samozřejmě odebrali mnoho vzorků a po návratu plavidla zpět na pevninu hodlají každý nález bedlivě zkoumat a detailně analyzovat, aby určili jejich přesnou identitu každého tvora, případně nový druh popsali. Základem bádání má být odebraná zvířecí DNA. Ředitelka Museums Victoria věří, že výsledky expedice budou velkým přínosem pro výzkum hlubokomořského prostředí a dopadu lidské činnosti na jeho podobu.

Zdroj: Science Alert

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom