22. března 2023 12:26

Mořské hvězdice mají záludný způsob lovu. Podívejte se, jak dostanou kořist za každou cenu

Magický Island – Hvězdice na lovu

Mořské hvězdice jsou hned z několika důvodů velice fascinující živočichové. Na první pohled nenápadný tvor totiž disponuje obdivuhodnými schopnostmi. Co jste o nich možná nevěděli?

Vědci znají okolo 1 800 druhů mořských hvězdic, které nalezneme ve všech světových oceánech. Některé z nich jsou dokonce schopné žít i v šestikilometrových hloubkách. Na první pohled se sice jedná o nenápadného tvora, kterého člověk považuje za jakýsi symbol krásy oceánu, ve skutečnosti jde však o velice vynalézavého predátora.

Mohlo by vás zajímat: Největší korálový útes světa čelí zkáze. Ničí ho téměř nezastavitelný invazivní druh

Schopnost regenerace

Hvězdice se řadí do kmene ostnokožců, jsou bezobratlé a obvykle mají pět ramen. Na spodní části každého ramene mají stovky maličkých „nožiček“, které jsou naplňovány mořskou vodou. Ta proudí celým tělem hvězdice namísto krve a do tělesných orgánů přepravuje důležité živiny.

Některé druhy hvězdic mají mimořádnou schopnost regenerace, a pokud se stane, že o nějaké své rameno přijdou, dokážou ho po dostatečně dlouhé době obnovit. Jsou mezi nimi dokonce i takoví jedinci, kteří se dokážou vyvinout pouze z jednoho odděleného ramene. Ze spodní strany hvězdice je umístěn ústní otvor.

Čtěte také: Žralok tygří je dokonalý zabiják a sežere cokoliv. Podívejte se, jak trhá kořist na kusy

Bizarní způsob lovu

Na první pohled krásný tvor, který se pohybuje po mořském dně, svou přítomností ale představuje riziko pro mnohé další živočichy. Živí se zejména houbami, škeblemi, plži a dalšími drobnými organismy. Za zmínku stojí jejich velice pozoruhodný, až děsivý styl lovu. Hvězdice totiž vyvrhne svůj žaludek ústy ven z těla a svou kořist jím obalí. Může ji tímto způsobem trávit mimo své vlastní tělo, což ostatně uvidíte také v dokumentu Magický Island na Prima ZOOM.

Výhodou hvězdice je vytrvalost, s jakou dokáže čekat, než se lastura pootevře. Mlž má sice větší sílu, ale hvězdice dokáže počkat klidně i několik hodin. Stačí, když sevření povolí na několik málo desetin milimetru a hvězdice dovnitř vsune svůj žaludek.

Zdroj: Visitsealife.com

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom