10. března 2023 06:00

Žralok tygří je dokonalý zabiják a sežere cokoliv. Podívejte se, jak trhá kořist na kusy

Žraloci měli na pilování své lovecké techniky desítky milionů let – a žralok tygří ji přivedl k dokonalosti.

Z více než 500 druhů žraloků prolije nejvíc krve takzvaná velká trojka, tedy velký bílý žralok, žralok tygří a žralok bělavý. Všichni tři loví podél dlouhého pobřeží Afriky, a i když na člověka primárně neútočí, mají na 374 případech hlášených z Afriky lví podíl.

Mořská popelnice

Žralok tygří (Galeocerdo cuvier) dostal své jméno podle typického pruhování. Dorůstá délky až 5,5 metru a vážit může skoro tunu. Mezi žraloky je zřejmě nejméně vybíravým predátorem. Nepohrdne většinou druhů ryb, jinými žraloky, rejnoky, ptáky, hlavonožci, korýši, medúzami, plazy, ploutvonožci a kytovci včetně velryb. Jak můžeme vidět v dokumentu Největší zabijáci Afriky ve čtvrtek večer na Prima ZOOM, s chutí se vrhne i na mrtvé živočichy, například želvy. Spolyká ale i kanystry, plechovky, kusy plastů, dřevo nebo třeba automobilové značky. Z toho důvodu se mu přezdívá mořská popelnice.

Více k tématu: Žralok tygří sežere naprosto cokoliv. Ve videu útočí i na keporkaka

Žralok tygří má kompletní výbavu zabijáka. Jeho velké oči rychle přivyknou přítmí, takže snáze spatří potenciální kořist. Má také vynikající čich, díky němuž zaregistruje i miniaturní množství krve ve vodě, a využívá i detekci elektrických impulzů – jeho zvláštní orgán v rypci zvaný Lorenziniho ampule zachytí pouhou milióntinu voltu a neunikne mu ani tlukot vašeho srdce. Široká čelist dokáže vyvinout tlak tři tuny na centimetr čtvereční a v tlamě má 48 zalomených zubů s pilovitým okrajem dokonale uzpůsobených k rozřezání a roztrhání kořisti včetně tvrdých krunýřů želv. Než zaútočí, nějakou chvíli kolem kořisti krouží.

Mohlo by vás zajímat: Dechberoucí záběry: Žraloci pluli těsně kolem potápěčů. Ti se spasili na poslední chvíli

Podle statistik International Shark Attack File má žralok tygří na svědomí nejméně 19 % všech fatálních útoků na člověka, nebezpečnější je už jen velký bílý žralok. S oblibou loví na mělčinách hlubokých 2,5-12 metrů a číhá v ústí řek, lagunách a přístavech. Pokud se v loveckém revíru žraloka tygřího ocitnou suchozemští živočichové, neváhá vrhnout se i na ně. V žaludku ulovených žraloků tak byly objeveny pozůstatky koní, ovcí, koz, psů, koček nebo třeba netopýrů.

ZDROJ: National Geographic

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom