18. července 2022 06:00

Dvě kosatky zákeřně vyvražďují bílé žraloky. Hrozí kolaps ekosystému

Že jsou kosatky často podceňovanými predátory, je dobře vidět na podobných případech. Bílí žraloci ale v potravním řetězci chybí a trpí tak celý ekosystém.

Moře u jihoafrických břehů vyplavilo od roku 2017 celkem osm mrtvých těl velkých bílých žraloků. Jejich strašlivá zranění byla téměř totožná. Sedmi z nich úplně chyběla játra a někteří neměli ani srdce. Někdo jim nutričně hodnotné, tučné vnitřnosti vykousl z těla.

Nejenže jsou tato poranění spojována s útoky kosatek na žraloky, ale vědci v oblasti pravidelně pozorují dva tyto černobílé velrybí zabijáky. Pojmenovali je Port a Starboard a předpokládají, že žraločích mrtvol mají na svědomí mnohem víc.

Díra v potravním řetězci

Dospělé kosatky měří 8 až 9 metrů a mohou vážit i deset tun. Oproti až pět a půl metru dlouhému a „jen“ tunu vážícímu velkému bílému žralokovi jsou to obři, tím spíš, když loví v páru. Jenže žraloci nejsou hloupí. V oblasti, kterou tito dva černobílí zabijáci brázdí, se začali vyskytovat už jen minimálně.

Pokud si ale myslíte, že když žraloci vyklidili pole, je tím pádem po problému, musíme vás vyvést z omylu. Potravní řetězec a ekosystém jsou totiž ve skutečnosti velmi křehké a citlivě vybalancované záležitosti a krvelačné kosatky v nich svým chováním udělaly doslova díru.

Kosatky a velcí bílí žraloci jsou totiž takzvanými vrcholovými predátory. Jakmile žralok z oblasti zmizel, začala se množit jeho kořist, tedy lachtan jihoafrický. Přemnožení lachtani pak decimují populaci už tak kriticky ohrožených tučňáků brýlových a samozřejmě loví i velké množství ryb. Obojí pak ovlivňuje výskyt rostlin a řas, což zase ovlivňuje další organismy… zkrátka a dobře, celý předtím skvěle vyvážený systém se najednou hroutí.

Ránu dostal i turismus

A pokud by přírodní dopady nebyly dostatečně velkou ránou, vězte, že oblast v okolí města Gansbaai, kde krvelačné kosatky řádí, vyhledávají turisté právě kvůli možnosti setkání s velkým bílým žralokem. Absence tohoto obávaného predátora tam tak působí i ekonomické problémy.

Žraloků bílých bohužel stále ubývá. Dospívají velice dlouho, na plážích je kvůli jejich krvelačné pověsti nikdo rád nevidí, tak proti nim stavíme sítě, rybáři je lákají pryč od svých oblíbených lovišť, musejí čelit problémům spojeným s klimatickými změnami… zkrátka a dobře, vražedné kosatky jsou jen dalším z mnoha problémů, kterým jejich populace čelí a těžko říct, jaký osud je nakonec čeká.

Zdroj: Natural History Museum

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom