3. srpna 2023 10:38

Před agresivními kosatkami není úniku. Podívejte se, jak uštvou kořist

Označení velryba zabiják si kosatka nevysloužila pro nic za nic. Díky své velikosti, ostrým zubům a inteligenci je na vrcholu mořského potravního řetězce.

Kosatky dravé neboli velryby zabijáci jsou největším zástupcem čeledi delfínovitých a jedním z nejobávanějších predátorů na světě. Ve vodě se dají lehce rozpoznat díky výraznému černobílému zbarvení podsaditého těla a velké hřbetní ploutvi. Protože se jedná o velice inteligentní a společenská zvířata, často se dají kosatky zahlédnout ve skupině, obzvlášť v případě lovu.

Čtěte také: Agresivní kosatky poškozují a potápějí jednu loď za druhou. V útocích se vzájemně školí

Tiší zabijáci

Při shánění potravy však musejí být tiché, aby zmenšily pravděpodobnost odhalení, neboť jejich echolokace v podobě jednoduchých cvaknutí rozpoznají nejen jejich druhové, ale i potenciální oběti, které při zaslechnutí „cvak“ raději rychle odplavou do bezpečí. Stálá stáda a klany poté mezi sebou používají místní dialekty, kterými se na dálku dorozumívají. Jakmile se jde na věc a vodní predátor zmerčí kořist, dá vědět i ostatním.

Při zabíjení jsou kosatky velmi vynalézavé a hravé, což jim přidává na statusu mořského zabijáka stojícího na vrcholu potravního řetězce s absencí přirozených nepřátel. V dokumentární sérii Zrozeni za bouře je názorně vidět, jak vypadá synchronizované lovení sviňuchy vydané kosatkám na milost. Kvůli své velikosti potřebuje dospělá kosatka sníst až 60 kg jídla denně. V minulosti vědci dokonce zaznamenali i útok na největšího tvora na světě, se kterým si kosatky poradily velmi snadno.

Zdroj: Discover Wildlife / AZ Animals

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom