25. května 2023 06:00
Adam Vala

Agresivní kosatky poškozují a potápějí jednu loď za druhou. V útocích se vzájemně školí

Začátkem roku 2023 se začaly objevovat informace o kosatkách, které začaly systematicky lovit žraloky u jihoafrického pobřeží. Další zpráva o agresivních kosatkách nyní přichází z Evropy, konkrétně z oblasti poblíž Pyrenejského poloostrova, ale ojediněle i Gibraltarského průlivu.

Tamější populace kosatek si zřejmě vybudovala trauma spojené s loděmi, na které nyní útočí a v některých případech i úspěšně potápí. Podle očitých svědků se způsob útoků opakuje, což nutí vědce k zamyšlení a hledání důvodů, proč se tak děje, případně jaké může mít aktuální chování kosatek následky.

K tématu: Obávaná dvojice predátorů rozjela masové vraždění žraloků. Bez slitování je trhá na kusy

Útoky kosatek

Tři kosatky dravé (Orcinus orca) narazily v noci na 4. května 2023 v Gibraltarském průlivu u španělského pobřeží na jachtu a prorazily jí kormidlo. „Byly to dvě menší a jedna větší kosatka,“ uvedl kapitán Werner Schaufelberger německému magazínu Yacht. „Ty menší otřásly kormidlem v zadní části, zatímco ta velká opakovaně plnou silou narážela z boku do lodi,“ popisoval kapitán incident. Schaufelberger dále uvedl, že viděl, jak menší kosatky napodobují tu větší, takže i ony po krátké chvíli narážely do lodi. Španělská pobřežní stráž následně posádku zachránila a loď odtáhla do Barbate, potopila se však při vjezdu do přístavu.

O dva dny dříve byl nicméně zaznamenán jiný útok, tentokrát na plachetnici plující úžinou. I v tomto případě popsali svědci cílený útok na kormidlo a následné vrážení do lodi, což se shoduje s incidenty, které se začaly objevovat přibližně v roce 2020. Popsaný vzorec je vždy stejný, a i když většina střetů kosatek s lidmi, resp. jejich loďmi, bývá neškodná, technika útoku už zřejmě populací kosatek začala prostupovat jako další z řady důležitých sebeobranných prvků. Z nich se pak může postupně vytvořit součást instinktu a něco, co budou kosatky dělat s pocitem ohrožení.

Stojí za útoky trauma?

Je tedy na místě ptát se, co chování kosatek ovlivnilo, případně co bylo samotným spouštěčem. Biolog z univerzity v portugalském Aveiru Alfredo Lopéz Fernandez pro magazín Live Science uvedl, že spouštěčem byla traumatická zkušenost jediné kosatky, kterou pak začala tato nesmírně inteligentní zvířata napodobovat. Zprvu vertikálně, z matek na mláďata, ale později i horizontálně mezi jednotlivými kosatkami. Vědci následně odhadli, že tím, kdo mohl prožít onen traumatický zážitek, byla kosatka pojmenovaná Bílá Gladis, od které se techniku útoků učí ostatní.

Lopéz Fernandez ale upozorňuje, že neobvyklé chování může být ve finále jen formou hry, když některé kosatky toto chování krátkodobě převezmou, ale následně jej opustí. Na druhou stranu pokud bude tato situace pokračovat nebo se ještě zintenzivní, mohla by se stát skutečným problémem. A to nejen pro lodě a jejich posádky, ale také pro samotné kosatky, které jsou na seznamech ohrožených druhů a jakýkoliv zásah proti nim by mohl mít fatální následky.

Zdroj: Live Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom