25. března 2023 06:00

Obávaná dvojice predátorů rozjela masové vraždění žraloků. Bez slitování je trhá na kusy

Port a Starboard jsou dva dospělí samci kosatky dravé, kteří byli společností Marine Dynamics Conservation Trust sledováni od roku 2009. Před osmi lety se přesunuli na pobřeží Jižní Afriky, odkud vyhnali velké bílé žraloky. Nyní to vypadá, že se obě kosatky pustily do krvavého řádění.

Tým ze společnosti Marine Dynamics Conservation Trust sledoval dvojici kosatek, jak se opakovaně potápí v malé oblasti u jihoafrického pobřeží. Po téměř dvou hodinách kosatky odpluly, aniž by výzkumníci tušili, co přesně se na území děje. Odhalení nápadného chování kosatek přišlo o pár dní později, kdy pobřeží zasáhla bouře.

Postrach hlubin

Výzkumníci věděli o 17 exemplářích žraloka sedmižábrého, který běžně dorůstá délky až tří metrů a živí se především korýši a olihněmi. Během bouře moře vyvrhlo na břeh ostatky 11 z nich. Žraloci byli rozerváni na kusy a chyběla jim játra. Zároveň kosatky zkonzumovaly obsah žraločích žaludků. Podle expertů jde v této oblasti o největší počet žraloků, které kosatky zabily na jeden zátah.

Čtěte také: Obří černobílí zabijáci, kteří vykusují játra i srdce. Kdo je největší postrach žraloků?

Kosatka je všestranný predátor a v moři stojí na vrcholu potravního řetězce. Loví ryby, želvy, ptáky, tuleně, žraloky a také jiné kytovce. Je přitom jediným kytovcem, který požírá své souputníky. Jsou ovšem schopné ulovit i mnohem větší velryby včetně plejtváků obrovských. Obvykle mnohem větší velrybu štvou, dokud se neunaví, případně jí zabraňují vrátit se nad vodní hladinu, dokud se neutopí. S menšími živočichy si mezi sebou pohazují, čímž je omráčí a zabijí.

Zdroj: Science Alert

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom