25. února 2023 06:00
Adam Vala

Nové fotky žraloků odhalily chirurgické superschopnosti. Takhle vypadá dokonalá regenerace

Nové fotografie odhalují neuvěřitelnou schopnost žraloka. Těžké rány se umí samy dokonale vyléčit a i ukousnutá ploutev vypadá jako přišitá chirurgem.

Velký bílý žralok je vrcholným mořským predátorem, rozhodně to ale neznamená, že by byl nedotknutelný. Dáme-li stranou kosatky, které žraloky loví kvůli výživným játrům či srdcím, žraloci se často poraní sami mezi sebou. Například během páření není příliš nebvyklé, když si samec kousáním přidržuje samici, které pak vyjma březosti zůstane i následek v podobě hlubokých ran či zpola ukousnutých ploutví. Žralok ale disponuje takřka neuvěřitelnou schopností regenerace, což nyní dokazují nové fotky samčího jedince pojmenovaného Crescent.

K tématu: Dvojice predátorů zákeřně zabíjí bílé žraloky. Ohrožen je celý ekosystém

Začátkem roku 2022 byl žralok vyfotografován poblíž pobřeží státu Massachusetts, a když se zaměříte na jeho hřbetní ploutev, uvidíte jasnou linii vedoucí středem po celé délce. Nejedná se o žádný obvyklý anatomický rys a kontext dodává fotografie stejného jedince z roku 2017. Tehdy totiž Crescentovi po zranění ploutev téměř odpadla, ale nyní se zdá, jako kdyby navštívil žraločího chirurga, který ji bezchybně přišil zpět na místo.

To se samozřejmě nestalo, proto se pracovníci organizace Atlantic White Shark Conservancy snaží přijít s odpovědí. Práci jim ztěžuje skutečnost, že jsou žraloci velmi plaší a nikdo zatím jejich schopnost regenerace blíže nezkoumal v kontrolovaném prostředí. Přesto jsou známy případy léčení ran u v úvodu zmiňovaných samic, s nimiž nepochybně i samci tuto vlastnost geneticky sdílejí. Týká se celé řady žraločích druhů, ale třeba i rejnoků, což je podle AWSC důkaz, že regenerace má velmi hluboké kořeny.

Čtěte více: Dramatické záběry: Na kajakáře vyskočil třímetrový žralok. Jsem hloupý, vyčítá si muž

Kromě vlastního léčení ran pomáhá genetická flexibilita spolu s mechanismy pro opravu případných škodlivých genetických chyb velkým bílým žralokům hojit rány a také se vyhnout rakovině. Tento druh se ostatně může dožít až 70 let a dokazuje, že po dobu evoluce trvající u žraloků přibližně 400 milionů let bylo vše vyladěno takřka k dokonalosti.

Zdroj: Science Alert

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom