11. října 2023 13:00
Adam Vala

Žraloci na kokainu sužují Ameriku. Jsou nesmírně agresivní a závislí na drogách pašeráků

Kokainoví žraloci. Mohl by to být název céčkového hororu po vzoru Hadů v letadle nebo Sharknada. Ale není.

Vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru ve Spojených státech se snaží chytlavým označením upozornit na poměrně vážný problém, který spojuje žraloky a skutečnost, že v moři každý den končí obrovské množství drog. U pobřeží Floridy jde podle všeho o vážný problém, který ovlivňuje tamější populaci žraloků a jiných velkých ryb, které začínají podle nové studie vykazovat nepřirozené vzorce chování.

Mohlo by vás zajímat: Jak zařídit, aby vás nepokousal žralok? Držte se jednoduchých pravidel

Žralok na kokainu

Na problém upozornila bioložka Tracy Fanara ze zmiňovaného úřadu, která ve svém vyjádření pro The Guardian uvedla, že všechno, co používáme (respektive člověk vytvoří, případně zkonzumuje), může skončit v odpadních vodách a potenciálně i v mořích. Uvedla, že pokud je daným odpadem balíček s kokainem, stačí opravdu jen málo k tomu, aby byl narušen obal. Poté už nic nemůže zabránit tomu, aby se droga v moři rozšířila.

Tracy Fanara spolupracovala s britským biologem Tomem Hirdem na týdenním pozorování žraloků u Florida Keys a přinesla konkrétní příklady nezvyklého chování ovlivněného drogami. Například kladivouni obecní jsou poměrně plaší a obvykle plavou dál od lidí, u pobřeží Floridy ale dělali přesný opak a blížili se přímo směrem k potápěčům za doprovodu podivných pohybů. Dalším příkladem byl žralok hnědý, kterého dvojice biologů objevila při krouživém pohybu očividně kolem imaginárního předmětu. Hird připustil, že chování může ovlivňovat celá řada faktorů, přesto je takové chování znepokojivé a může mít souvislost s drogami a chemikáliemi obecně.

Studií bude zapotřebí více

Žraloci si podle zjištění biologů také vypěstovali určitou míru závislosti, což potvrdil například test s balíčky podobnými těm s kokainem. V rámci experimentu samozřejmě neobsahovaly drogu, ale velmi koncentrovanou rybí moučku, na kterou žraloci reagovali excentrickým chováním hraničícím s šílenstvím. Skutečnost, že se jedná o reálný problém, pak Fanara demonstrovala na tom, že během oněch šesti dní vědci ve dvou případech sami spatřili na hladině moře plovoucí balíčky s kokainem, které tam většinou při útěku před policií či pobřežní stráží vyhazují pronásledovaní pašeráci.

Bioložka nicméně přiznává, že nebylo možné přesně zjistit, jaké množství drog žraloci zkonzumují a připouští, že se tématem bude muset zabývat další, mnohem podrobnější studie. Za tímto účelem hodlá spolupracovat s floridskými úřady a vědeckými skupinami. Chce si obstarat krevní vzorky vytipovaných žraloků a přesněji určit množství kokainu či jiných drog v jejich tělech. Smyslem její snahy pak má být v samém důsledku zachování co největšího množství zvířecích druhů a alespoň zpomalení masivního vymírání, které dennodenně probíhá před zraky celé lidské populace.

O strastech s kokainem vypráví i nový seriál Banáni, který můžete vidět na prima+ už od 18. října.

Zdroj: The Guardian / Business Insider

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom