30. května 2023 06:00

Jak zařídit, aby vás nepokousal žralok? Držte se jednoduchých pravidel

VIDEO: Útok žraloka na rybáře. Otevřel tlamu a kousl ho do nohy, popsal kamarád

Zprávy o útocích žraloka na člověka se objevují každoročně se začátkem letní sezony na severní polokouli. Máme se tedy bát koupat?

„Bylo to, jako kdyby do mě vrazilo velké auto,“ popsal v květnu okolnosti tragického setkání se žralokem vysokoškolský student Kevin Blanco z Florida Keys, kterého žralok pokousal, když byl rybařit. Žralok mu na volném moři prokousl stehno a mladík se do bezpečí dostal jen díky pomoci svého kamaráda a tomu, že zátěžový pás duchapřítomně použil jako škrtidlo. Jen o 36 hodin později byl žralokem pokousán na Floridě další rybář.

Mohlo by vás také zajímat: Nejrychlejší žralok světa může vyskočit až 9 metrů nad hladinu. Jak to vypadá, když se zakousne?

O štěstí může mluvit i 58letý surfař, kterého už v dubnu rovněž do nohy kousl žralok poblíž Honolulu na Havajských ostrovech. I když není jisté, o jaký druh žraloka šlo, lidé v okolí v té době pozorovali 2,5 metru dlouhého žraloka tygřího.

Setkání se žralokem ubývá

I když podobně nebezpečná setkání žraloka s člověkem vyvolávají velkou pozornost médií, ve skutečnosti jsou velmi vzácná a dochází k nim stále méně častěji. Vědci to vysvětlují mimo jiné i prudce klesajícím počtem žraloků způsobeným jejich průmyslovým rybolovem.

Podle přehledu útoků žraloka International Shark Attack File, který spravuje Floridská univerzita, došlo v roce 2022 jen k 57 nevyprovokovaným pokousáním lidí žraloky, přičemž pět z nich mělo smrtelné následky. O rok dříve setkání se žralokem nepřežilo devět lidí. Přesto – nebo spíše právě proto – koupání v moři zůstává podle odborníků bezpečnou letní aktivitou, zvláště při dodržení jednoduchých pravidel.

Několik pravidel bezpečného koupání a potápění

Pokud jste v oblasti s častějším výskytem žraloků, je vhodné nebrat si do vody blyštivé předměty, jejichž odlesky mohou žraloky přilákat. Odborníci také doporučují vyhnout se koupání brzy ráno a při západu slunce, kdy se žraloci vydávají za potravou. Surfař pokousaný na Havajských ostrovech se své zálibě věnoval před sedmou hodinou ráno.

Z vlastní zkušenosti přidává jednu radu i potápěčka Daniela Koteková, která se pozorování a studiu žraloků dlouhodobě věnuje. „Pokud jste u pláže, na níž jsou stovky lidí, a vy víte, že jsou zde žraloci, neplavte dál od břehu. Pro žraloky jste totiž zajímavý tím, že jste se oddělil od skupiny. To je přesně to, co má žralok ve svém genetickém vzorci – loví ryby nebo zvířata, která se oddělí od skupiny,“ řekla odbornice na žraloky v rozhovoru pro Prima ZOOM.

Přečtěte si také: Šok v dovolenkovém ráji: Ženu pokousal žralok. Pomoc nevyhledala a vrátila se do vody

Kdyby žralok opravdu zaútočil, ze surfaře nic nezbyde

Odborníci včetně Kotekové upozorňují, že lidé jsou v moři svým způsobem vetřelci, a pokud dojde k interakci se žralokem, je to způsobeno omylem a nejde o útok. „Na slovo útok bych se ráda zaměřila. To, co hlavně média nazývají útokem, totiž není útok. Kdyby žralok opravdu zaútočil, například na surfaře, jak se často uvádí, tak z toho surfaře nic nezůstane,“ říká Koteková.

Žralok podle ní díky svým skvěle vyvinutým smyslům dobře ví, že surfař není lachtan. Neví ale, co to je. Proto k člověku určitým způsobem připlave a čeká na jeho reakci, podle níž se pak zachová. Když například surfař začne plavat pryč nebo plácat rukama o hladinu, tím spíše podle Kotekové žraloka přiláká.

Zdroj: Voice of America

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom