3. srpna 2022 12:45

Nejrychlejší žralok světa může vyskočit až 9 metrů nad hladinu. Jak to vypadá, když se zakousne?

Působivý žralok mako útočí ze zálohy a v závratné rychlosti. Podívejte se, jak mrštný je přímo v akci.

Až 400 kilogramů vážící žralok se vyskytuje v mírném a tropickém pásmu. Jeho dlouhé, štíhlé zuby si můžete prohlédnout, i když má tlamu zavřenou. Pokoušet se ho ulovit není zrovna bezpečné. Žralok mako je totiž schopný vyskočit až 9 metrů nad hladinu a skončit ve člunu dříve, než by lovec chtěl. Přitom je žralok sám zdatným lovcem.

Superrychlý predátor

Mako vyhledává delfíny, mořské želvy, mořské ptáky, hlavonožce, ale i jiné žraloky. Když loví, snaží se využít momentu překvapení. Proto plave pod kořistí a následně na ni zaútočí vertikálně zespodu. Přitom může kořist nejprve omráčit úderem ocasu. Podle dokumentu Nejpodivnější živočichové světa, který můžete vidět online na webu Prima ZOOM, je Makovi zároveň nemožné utéct. Pohybuje se totiž neuvěřitelnou rychlostí 74 km/h. Existují teorie, že mako dokáže vyvinout až 100 km/h, což by z něj dělalo nejrychlejšího mořského tvora. Když se dobře nají, trvá až dva dny, než pokrm stráví.

Život a smrt v zajetí

Interakce s lidmi žralokovi mako příliš nesvědčí. V roce 2010 byl zařazen na červený seznam ohrožených druhů organizace Greenpeace. Existuje totiž podezření, že je ohrožen nekontrolovatelným rybolovem.

Kromě toho není schopen žít v zajetí. Nejdelší přežití žraloka mako v kontrolovaném prostředí bylo zaznamenáno v roce 2001 v akváriu v New Jersey. Žralok měl tehdy problémy se stěnami akvária, odmítal potravu a po pěti dnech zemřel. Na svobodě se však může dožít až 12-30 let.

Zdroj: Dive Magazine

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom