3. srpna 2022 06:00

Nové video žraloka, který chodí po souši, obletělo svět. Měli byste se ho bát?

V případě tohoto žraločího druhu přirozený evoluční vývoj podle vědců postupoval neuvěřitelně rychle. Přežije navíc i podmínky, které by ostatní žraloky okamžitě zabily.

Pro ty, kteří mají ze Spielbergových Čelistí dodnes noční můry, budou možná zprávy o nedávno objeveném druhu žraloka poněkud traumatizující. Jak totiž vědci zjistili, příslušníci jeho druhu si to dokážou štrádovat po souši klidně i desítky minut, aniž by se potřebovali nadechnout. K obavám ale naštěstí není žádný důvod.

Nejsou totiž nijak rychlí. Na svých silných ploutvích se pohybují velice rozvážně a hlavně, přestože jsou úzce příbuzní s osmnáctimetrovým žralokem obrovským, sami neměří na délku víc než metr. Vidět v nich krvelačnou obludu tak bude i pro největší galeofoby celkem problém. To ale neznamená, že jejich schopnosti nejsou zcela fascinující.

Neobvykle rychlá evoluce

Žralůčka okatého (Hemiscyllium ocellatum) byste našli u břehů (a ano, možná i na březích) Austrálie a také Papui Nové Guiney. Během přílivu vplavou do mělkých korálových útesů, a když příliv opadne, vesele si ve vzniklých přílivových jezírkách nacpou břicha korýši a dalšími bezobratlými živočichy. Ostatní ryby by tam zůstaly uvězněné, tihle žralůčci se ale dokonale adaptovali. Za prvé si můžou díky silným ploutvím „dojít“ až k dalšímu přílivovému jezírku nebo až do moře, a za druhé bez nadechnutí vydrží i hodinu. Nevadí jim nízká hladina kyslíku ve stojaté vodě a vysoké teploty jim taky neublíží, zvládnou dokonce tolerovat vodu horkou tak, že by ostatní ryby bez problémů zahubila.

To, co vědce naprosto fascinuje, je ale fakt, že si žralůček okatý všechny tyhle dovednosti dokázal „pořídit“ během neuvěřitelně krátké doby. Schopnost chodit po souši se u něj podle odborníků vyvinula během pouhých 9 milionů let. Žraloci jsou přitom obecně naopak známí tím, jak pomalu u nich evoluční procesy probíhají.

Zdroj: National Geographic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom