2. srpna 2022 06:00

Záhadné vraždy žraloků bílých jsou vyřešeny. Pachatele při útoku natočil dron

Odborníci byli přesvědčení, že hrůzné nálezy několika znetvořených žraločích těl a fakt, že se velcí bílí žraloci od jihoafrických břehů stahují, spolu souvisí. A taky měli podezření, kdo by mohl být pachatelem. Unikátní záběry z dronu jim ho teď potvrdily.

Od roku 2017, kdy moře u jihoafrických břehů začalo vyplavovat znetvořené mrtvoly velkých bílých žraloků, podezřívají z jejich „vražd“ kosatky. Zranění, která na sobě osm vyplavených žraločích mrtvol mělo, jsou poměrně typická: někdo jim doslova vykousal z těla nutričně hodnotná tučná játra. Ta u žraloků zabírají až čtvrtinu tělesné váhy a díky tuku lehčímu než voda v těle predátora fungují jako malý plovák. Dalším orgánem, o nějž většina zabitých paryb přišla, bylo neméně chutné a nutričně bohaté srdce.

Jako potvrzení toho, že kosatky se na žraloky skutečně zaměřily a loví je, brali odborníci fakt, že se z oblasti velcí bílí žraloci začali stěhovat pryč. Ale přestože si místní vědci byli svou teorií téměř stoprocentně jistí, přímý důkaz hledali marně. Až doteď.

Nebezpečného žraloka kosatky nejdřív omráčí

Dramatické video pořízené s pomocí dronu zachytilo dvě kosatky, mezi kterými se náhle vynořila třetí se skoro třímetrovým velkým bílým žralokem v tlamě. Žralok je otočený břichem k hladině a očividně neaktivní, což je typické. Podle toho, co odborníci zjistili, kosatky žraloka pod vodou nárazy omráčí a převrátí. To u paryb způsobí takzvanou tonickou imobilitu; dezorientovaný žralok se dostane do jakéhosi transu a přestane se víceméně pohybovat.

O tom, co kosatky na videu se žralokem dělají, není pochyb. Černobílá velryba ho kouše přímo tam, kde mají žraloci zmíněná chutná a tučná játra. Krev, která se okolo černobílých zabijáků rozlije, pak ani nenechává prostor pro jiné vysvětlení, než že se jedná o záznam lovu.

Rána pro celý ekosystém

Jakkoli je tohle chování kosatek fascinující, oceánologům přibývají vrásky na čele. Úbytek velkých bílých žraloků totiž způsobí nerovnováhu potravního řetězce, kvůli níž tamním ekosystémům hrozí problémy. Žraloků bílých navíc pořád a rychle ubývá... a jen tak něco tento trend nezastaví.

Zdroj: The Daily Beast

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom