13. června 2022 15:40

Útok žraloků spanilých připomíná krvelačné piraně. Podívejte se jim do chřtánu

Zatímco většina žraloků bloudí mořem osaměle, žralok spanilý je výraznou výjimkou. Jak vědci zjistili, loví i ve skupině o 20 jedincích. A jejich společné útoky připomínají krvelačné piraně.

Žralok spanilý sice není pro člověka tak nebezpečný jako někteří z jeho bratranců, rozhodně je však potřeba se mít před ním na pozoru. Stačí totiž chvilková nepozornost a žralok pociťující ohrožení může v sebeobraně agresivně zaútočit. Zpravidla dvoumetrová paryba se obvykle pohybuje v mělkých vodách korálových útesů do 60 metrů pod hladinou, což ji činí ideálním kandidátem pro turistické přehlídky, jejichž zlatým hřebem je samotné krmení.

Krmení je děsivou podívanou

Při něm jsou turističtí potápěči umístěni do improvizovaného podvodního amfiteátru plného plovoucích žraloků, mezi které je následně vpuštěna potrava v podobě hlav tuňáků. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Život na útesu, kterou vysílá Prima ZOOM každý pátek ve 21:00, následné běsnění hladových jedinců je úchvatnou a děsivou podívanou, která velmi připomíná řádění mnohem menších, nicméně o nic méně agresivních piraní.

Možná vám rovněž přijde zvláštní, že se na jednom místě sejde tolik žraloků jednoho druhu. U žraloka spanilého se však nejedná o nic výjimečného, neboť vědci již v roce 2020 prokázali, že se tento druh rád sdružuje do loveckých skupin, které společně získávají užitečnou výhodu. Žraločí kamarádi tak nezůstávají pohromadě kvůli nějakému emocionálnímu poutu, nýbrž proto, že se jim síla skupiny jednoduše „hodí do krámu“. Pakliže však dojde na dělení kořisti, tady si žralok na nic nehraje. Kdo dřív přijde, ten dřív žere.

Zdroj: New York Post

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom