10. července 2023 12:10

Požírač žraloků je neviditelný zabiják. Podívejte se, jak se krmí

Žralok wobegong brázdí vody Austrálie a Nové Guineje a obvykle se živí spíše menší kořistí. Postrachem však je i pro jiné žraloky. Jeho útok na mořské bratrance se ale povedlo zaznamenat na kameru teprve nedávno.

Wobegong na první pohled rozhodně jako typický žralok nevypadá, svým vzhledem připomíná spíše mořského ďasa. Jeho tělo je ploché a dosahuje délky až 3 metrů, což ho řadí mezi větší druhy žraloků. V angličtině se mu příhodně přezdívá „carpet shark“, což v překladu znamená žralok kobercový. A vzhledem k jeho způsobu života jde o velice trefné pojmenování.

Nenápadný predátor

Většinu času totiž tráví na dně oceánů, respektive poblíž korálových útesů, kde číhá na svou kořist. Jeho tělo je dokonce pokryto výrůstky, které vypadají jako korály a díky svému perfektnímu maskování je pak takřka neviditelný, což z něj dělá dokonale rafinovaného predátora, který svou kořist umí překvapit ze zálohy.

Než jeho oběť stihne zareagovat, bývá už obvykle pozdě. Wobegong se nejčastěji živí menšími rybami, hlavonožci a krevetami, umí ale i překvapit útokem na větší kořist. Pakliže si vybere za oběť větší sousto, dokáže vyhodit svou čelist a zuby zahnutými směrem dozadu ji doslova zaklíní. Vůči lidem se sice žraloci kobercoví neprojevují agresivně, ale když na ně nějaký potápěč nedopatřením šlápne, umějí dát najevo svůj nesouhlas.

Požírač žraloků

Největším překvapením pro vědce bylo to, že wobegong dokáže pozřít i jiného žraloka. V roce 2011 se poprvé podařilo něco takového zdokumentovat. Wobegong na unikátním snímku, který si můžete prohlédnout výše, drží ve své tlamě žralůčka běloskvrnného.

„Nejdřív jsme si všimli žralůčka, ale když jsme se přiblížili, zjistili jsme, že jeho hlava není schovaná pod korálem, jak bývá zvykem, ale je v tlamě velmi dobře maskovaného wobegonga,“ popsala v minulosti pro vědecký web LiveScience Daniela Ceccarelli, která pracuje ve výzkumné radě zabývající se korálovými útesy. Dodala, že se jednalo o velmi vzácnou podívanou. Už dříve totiž vědci v útrobách wobegongů objevili ostatky jiných žraloků, ale ještě nikdy se to nikomu nepodařilo zdokumentovat.

Výše si zase můžete přehrát video, ve kterém wobegong pro změnu zpracovává svou další žraločí kořist. Tentokrát se jeho obětí stal žralok černoploutvý.

Zdroj: Smithonian Ocean / Marine BioConservation Society / LiveScience

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom