27. dubna 2023 06:00

Nejdojemnější zvířecí příběh roku: Orel chtěl vysedět kámen, teď se stal adoptivním otcem

Tohle je bezpečně nejdojemnější příběh ze zvířecí říše roku 2023. A to přesto, že si kurátoři a ošetřovatelé ptáků po celém světě klepou na čelo, jak mohou lidé takhle prožívat hormonálně zmateného orla.

Fotka orla bělohlavého krmícího opelichané mládě, které klape zobáčkem tak rychle, že má na snímku rozmazanou hlavu, dostala na Facebooku už skoro 8 tisíc lajků. Aby taky ne. Mládě je totiž adoptované a k tomu, aby ho náhradnímu tatínkovi přidělili, ošetřovatele skoro došikanovaly desetitisíce lidí z celého světa, kteří nemohli přenést přes srdce, že se orel pokouší vysedět kus kamene.

Vášnivý obranář hnízda

Celá dojemná sága začala v březnu 2023, kdy si ošetřovatelé ve Světové ptačí rezervaci (World Bird Sanctuary) v americkém státě Missouri všimli, že ve voliéře, kde chovají pět orlů bělohlavých, není něco v pořádku. Jeden z ptáků, samec jménem Murphy, kterého tam mají už přes 30 let a který nemůže kvůli poraněnému křídlu létat, najednou schraňoval klacíky, lístečky a další materiál a na zemi voliéry si pečlivě začal budovat hnízdo.

To by zas tak divné nebylo. Tihle orli většinou staví hnízda v páru a na vejcích se střídají. Jenže Murphy o samice nikdy nejevil zájem a co víc, jakmile měl hotovo, nastaly jeho spolubydlícím i ošetřovatelům krušné okamžiky. Jinak mírný Murphy se ze dne na den proměnil v harpyji: ležel v hnízdě, útočně skrčený ve vyhloubeném dolíku, a se strašlivými skřeky útočil na kohokoli, kdo měl odvahu se přiblížit. Brzy vyšlo najevo, co brání. Byl to trojhranný, světlý kámen zhruba o velikosti orlího vejce.

Na Murphyho zkrátka podle zaměstnanců rezervace „přišlo jaro“ a nával hormonů se u něj projevil se silou, která byla i pro ostřílené ošetřovatele zarážející. „Ještě nikdy jsme u nás neměli ptáka, který by svoje hnízdo bránil zákeřněji,“ nechala se například slyšet ředitelka rezervace Dawn Griffard v rozhovoru pro deník Washington Post.

Přečtěte si také: Dojemný příběh psího vojína: Odhryzal si tlapku, aby našel svou jednotku. Teď jde do penze

I návštěvníci se začali Murphyho podivnému chování divit. Tak často se ptali, jestli není nemocný, že se personál rozhodl k jeho voliéře dát informativní tabuli, kde Murphyho snahu vysedět kámen vysvětili. A to byla chvíle, kdy se příběh dostal na sociální sítě a následně i do médií.

Rezervace musela najednou na sociálních sítích utěšovat tisíce plačících a bědujících lidí, kteří se děsili, jak musí být Murphy hrozně osamělý a jak zklamaný nakonec bude, když se mu mláďátko nevylíhne. Ošetřovatelé obojí razantně zamítli s tím, že Murphyho celá záležitost omrzí, jakmile přejde sezona hnízdění. Osamělost zase zamítli, protože není ve voliéře sám.

Což byl mimochodem další zdroj jejich frustrace. Zatímco totiž dostávali na Twitteru negativní reakce, že orla týrají samotou, museli řešit, že z Murphyho kvůli jeho silným otcovským pudům dostanou jeho ptačí spolubydlící brzy psotník. Jeho agresivní výpady zbylé orly tak stresovaly, že byl „osamocený“ orel nakonec (i se svým kamenem) promptně strčen do izolace.

Opuštěné mládě se do rezervace dostalo ve správný čas

Stalo se to téhož dne, kdy nedaleko missourského města Ste. Genevieve silný vítr odfoukl hnízdo i se dvěma orlími mláďaty. Jedno zahynulo, to druhé se ale povedlo zachránit. Zaměstnanci ptačí rezervace ho nejprve krmili s pomocí maskovacího zařízení, aby si nezvyklo na lidi a jednoho dne se mohlo vrátit do volné přírody. Tohle řešení je ale vždy jen dočasné; ideální je, když se mláděte ujme některý z dospělých orlů.

Mohlo by vás zajímat: Hyena se neváhá postavit nelítostnému lvu. Podívejte se na dojemný důvod

Asi už tušíte, kam tím směřujeme. Murphy rozhodně nebyl úplně ideální kandidát. Za 31 let, která v rezervaci strávil, neodchoval jediné mládě. Jeho silné otcovské pudy proto nebyly úplnou zárukou úspěchu. Přidělit mu zmíněného sirotka k péči byl tedy od ošetřovatelů trochu risk.

Proto když Murphymu odebrali jeho kamenné vejce, přistrčili k němu orlí mládě nejprve v klícce, které celkem trefně říkají „miminčí žalář“. Celou situaci pečlivě monitorovali a s potěšením sledovali, jak Murphy plynule přešel z obrany kamene k obraně klícky s malým orlem. Netrvalo dlouho a mláďátko si troufli z jeho vězení vypustit a nechat ho s adoptivním otcem volně interagovat.

Pyšný tatínek

Jak už bylo řečeno, všechno dopadlo naprosto dokonale. Murphy je šťastným tatínkem a o adoptivní mládě se stará přímo vzorně. Miminko prospívá skvěle; baští už téměř tolik, co dospělí orli. Rezervace díky téhle dvojici získala spoustu dotací (které malý nenasyta pravděpodobně ani nestačí projíst) a my jsme na oplátku obdrželi jeden pořádný ptačí doják.

Zdroj: Smithsonian Magazine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom