1. listopadu 2022 06:00

Hyena se neváhá postavit nelítostnému lvu. Podívejte se na dojemný důvod

Mateřská láska je jeden z nejsilnějších citů na světě a jinak tomu není ani ve zvířecí říši. Sílu rodičovského instinktu a neskonalé oběti předvádí i častokrát nepochopená hyena přímo na bitevním poli divočiny.

Hyeny jsou jedním z nejvíce nepochopených a zneuznaných druhů v živočišné říši. Přestože vzhledem připomínají spíše psovité šelmy, evolučně mají blíže ke kočkám. Hlavně cibetkám, ze kterých se vyvinuly. Mezi lidmi hyeny obecně nemají příliš dobrou pověst, za což může nejspíš jejich záliba v požírání mršin. Nejnovější výzkumy však dokazují, že jsou šelmy i navzdory svému robustnímu vzhledu stejně tak dobrými a zdatnými lovci jako příživníci na mrtvolách.

Klub zvířecích rváčů

To je i jeden z důvodů, proč mezi hyenami a lvy panuje jedna z nejproslulejších rivalit v přírodě. Vrcholoví a teritoriální predátoři si totiž konkurují nejen v lovu, ale i mrchožroutství, a jejich krvavé soupeření o zdechliny na afrických savanách existuje od pradávna. Na tyto boje ale nejvíce doplácejí mláďata, která se mnohdy octnou bezbranná a nestřežená matkou.

Jakmile hyeny narazí na malé a osamocené lvíče, neváhají ani na vteřinu, aby lehkou kořist ulovily. Obdobně je to ale i u dospělých lvů, kteří na oplátku zabíjejí mláďata hyen, a to kdykoli mají příležitost. Na vlastní oči můžete sledovat lstivost lva snažícího se zaútočit na raněné mládě v dokumentární sérii Serengeti, kterou vysílá Prima ZOOM. Jeho nekalý plán však zmaří silný rodičovský instinkt a neskonalá obětavost milující matky, která je pro své mládě ochotná položit i život.

Jen málokdo totiž ví, že jsou hyeny jedny z nejlepších matek v živočišné říši a investují více energie a lásky do svých mladých než kterýkoli jiný suchozemský masožravec. Samice rodí obvykle 2–3 mláďata, o která se pečlivě stará celý rok. Mladí samci poté opouštějí klan, zatímco samičky se stále drží v blízkosti vzorné matky a aktivně přispívají v tlupách.

Zdroj: Wild Tomorrow Fund

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom