21. října 2022 06:00

Má desetkrát víc jedu než kobra a usmrtí i člověka. Podívejte se na napínavý odchyt mořského hada

Kdekdo má fobii z jedovatých hadů žijících na souši. Tito lidé si ale nepolepší ani v případě, že se vydají do vod Tichého oceánu. Právě zde totiž žije nebezpečně jedovatý vodní had, který historicky zabil i člověka.

Zabijení lidí není pro vlnožila velkého (Laticauda semifasciata) oblíbeným sportem. Právě naopak. Pokud není mořský had drážděný, je vlastně vcelku klidným obyvatelem vod, kde číhá po vzoru murén na své oběti z řad ryb. Není totiž příliš rychlý, takže si na zdatnější plavce nemůže dovolit přímo zaútočit. Obvykle tudíž vyhledává prostory korálů, v nichž se ztratí a počká si na příhodnou chvíli k výpadu.

Vlnožil velký se stěhuje kvůli oteplování

Had, který je velkou pochoutkou především pro Japonce, dorůstá délky až 170 cm a vyhledává především teplé vody. I proto byste ho našli kromě zmíněného Japonska na místech jako Fidži či Singapur. Nedávno se nicméně objevil i v Jižní Koreji, což vědci přičítají klimatickým změnám.

Vlnožilové jsou kvůli své migraci pod pečlivým dohledem odborníků, o čemž se ostatně můžete přesvědčit i v dokumentu Smrtící síla přírody na Prima ZOOM, kde se potápěči vydávají pod hladinu, aby zde odchytili několik exemplářů, jimž je později na palubě zaneseno sledovací zařízení. To má detailně ověřit oblast jejich výskytu. Hadi však zároveň poslouží i svým smrtícím jedem, jenž je jim pro vědecké účely odebrán.

Jed vlnožila je desetkrát silnější než jed kobry

Jed vlnožilů je extrémně silný a desetinásobně překoná i ten, jímž se mohou chlubit kobry. Kořist je po kousnutí a vstříknutí jedu paralyzována a návštěva nemocnice je v tomto případě nutností. Pakliže není protilátka podána včas, hrozí úmrtí do několika desítek minut. Naštěstí není kousnutí člověka vlnožilem časté a souvisí hlavně se smůlou při manipulaci nebo při chytání ryb na otevřeném moři. Prozatím jsou známé pouze dva případy úmrtí člověka v důsledku vlnožilova uštknutí. Bohužel právě ten poslední je značně tragický, neboť se podle všeho dotyčný rybář domníval, že ho kousl nejedovatý jedinec, s nimiž se rybáři při lovu pravidelně setkávají a jsou zvyklí je odhazovat z paluby zpět do vody.

Zdroj: JSTOR

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom