20. ledna 2023 11:05

Sokolí stíhačka útočí. Podívejte se, jak rozdrtí hejno pelikánů a napadne i člověka

Sokol stěhovavý představuje živý důkaz toho, že velikost není všechno. Díky své schopnosti vyvinout zázračnou rychlost je podstatnou hrozbou i pro větší soupeře.

Tělesná stavba sokola stěhovavého jej přímo předurčuje k životu ve vysoké rychlosti. Jeho průhledná oční víčka mu umožňují chránit oči před vysušením, díky specificky tvarovaným nozdrám zase může dýchat, zatímco sviští vzduchem v rychlosti až 320 km/h. Během lovu využívá stoupající vzdušné proudy, a když zaměří kořist, vrhne se na ni volným pádem střemhlav. Při pádu může díky pohybu křídly zrychlit až na 240 km/h.

Obětavý rodič, nepřemožitelný rváč

Právě díky schopnosti vyvinout neuvěřitelnou rychlost je nebezpečným soupeřem i pro mnohem větší tvory, než je on sám. To velice dobře uvidíte v pořadu Život ve vzduchu na Prima Zoom, kde to na vlastní kůži pozná pilot padákového kluzáku, pes, a dokonce i hejno pelikánů, kteří jinak platí za velice schopné a organizované lovce.

Sokol je totiž vášnivým obráncem, když se cizí element přiblíží k jeho hnízdišti. Ta zakládá převážně na skalních stěnách, které nepotřebuje nijak složitě zařizovat. Bohatě mu postačí holý podklad. Když nenajde skálu, vezme zavděk hnízdem třeba na zemi, případně si vybere hradní zříceninu nebo věž. Samice sokola snese na jaře 3–4 vejce, na kterých sedí zhruba měsíc. U toho se střídá se samcem. I když mláďata opouštějí hnízdo zhruba po 42 dnech, rodiče je krmí ještě aspoň dva měsíce.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom