18. prosince 2022 06:00

Vynalézavý lovec, z jehož kořisti mrazí. Po tomto videu možná přestanete mít rádi pelikány

Ptáci s velmi charakteristickým zobákem praktikují několik technik rybolovu. Pro svůj zobák ale mají i o něco děsivější využití.

Pelikán je ptákem, kterému vyhynutí v nejbližší době nehrozí, a to nejen pro jeho hojné rozšíření, ale i pro jeho relativní přizpůsobivost. Najdeme ho na všech světadílech, především v tropickém a subtropickém pásu, nevyhýbá se však ani mírnému pásu. Primárně vyhledává moře, pobývá ale i na vnitrozemských jezerech. Jeho přežití napomáhá i to, že je obratným a vynalézavým lovcem.

Organizovaný lov

Pro potravu si pelikán doletí až 150 km daleko a využívá několik způsobů, jak si ji opatřit. Často spoléhá na šok, zaměří se na rybu či jiného živočicha těsně pod hladinou a rychlým pádem ze vzduchu ji omráčí a nabere do zobáku. Někdy loví i ve dvojicích či trojicích, případně ve větším týmu. Skupina pelikánů se v tom případě snese na hladinu a údery křídel do vody nahání ryby k mělčině. Jak ale uvidíte v pořadu Mimořádná mláďata na Prima Zoom, má pelikán i mrazivější metody obživy.

Pelikán se neštítí využívat slabého místa jiných ptáků, například terejů, kteří opouštějí mláďata, aby jim sehnali potravu. Nechráněná ptáčata terejů se tak stávají snadnou kořistí pro skupiny pelikánů, kteří je unášejí ve svých zobácích. Ty nabízejí až 14 litrů objemu. Spodní čelist zobáku je tvořená dvěma ohebnými lamelami, mezi nimiž je široký a pružný hrdelní vak. Pelikán přitom spolkne až 2 kg váhy, takže malí terejové představují ideální kořist.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom