25. srpna 2022 06:00

Mezi dravci jsou i pyromani a žháři. Podívejte se, jak šíří požár a loví

I lesní požár může dravým zvířatům přijít vhod. A to tak moc, že se neštítí jej dále šířit. Své o tom ví například luňák.

Požár v přírodě je vždy katastrofou, a to samozřejmě i pro zvířata. Lesní požár obecně vyvolává představu všech trpících zvířat a ohně jako nepřirozeného prvku. Proto může působit trochu překvapivě, že někteří dravci oheň nejen vítají, ale aktivně jej pomáhají šířit. Například luňáci hnědí (Milvus migrans) chytře využívají požáru k tomu, aby snáze hledali potravu.

Jak těžit z katastrofy

Luňáci se živí menšími ptáky, křečky či krtky, ale také hmyzem schovávajícím se ve vysoké trávě. Požár luňákům nabízí ideální prostředí pro lov, neboť oheň ve volné přírodě může dosáhnout až 800 stupňů Celsia a díky tomu pohltí všechno živé. Jak ukazuje dokument Síla živlů na Prima ZOOM, hmyz, který plamenům unikne, se snaží postiženou oblast opustit všemi způsoby a vylétává z ní ven. Dravci jsou ale připraveni a kořist obratem odchytávají do svých spárů.

Spoléhání se na samotný požár ale luňákům nemusí stačit. Proto jsou známé případy, kdy luňáci a další dravci berou hořící větve a nesou je dále do polí, aby jim více ohně přineslo více pochoutek. Luňáci tak patří nejen k nejhouževnatějším dravcům, ale především k největším přírodním žhářům, kteří ožehavou situaci dokážou spíše zkomplikovat.

Zdroj:  Naši ptáci

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom