22. srpna 2022 12:00

Unikátní záběry armádních delfínů ukazují, jak loví. Podívejte se na podvodní akci

Podvodní záběry delfínů (Zdroj: Ridgway a kol. / PLOS One 2022)

Kompilace úchvatných podvodních záběrů vznikla během 6 měsíců, kdy delfíni měli kamery přidělané na zvláštním postroji. Co na nich výzkumníci našli?

Pro většinu lidí nebude informace, že Spojené státy militarizovaly delfíny, úplně nová. Však je také používají od 60. let. Tito velmi inteligentní mořští savci jim pomáhají hledat podvodní miny, chrání základny před nepřátelskými potápěči, a jsou dokonce součástí ochranných opatření okolo zhruba čtvrtiny amerického jaderného arsenálu.

Podivuhodný vhled do delfíního života

Z tohoto úhlu je ale kamery sledovaly vůbec poprvé. Na záběrech koulí očima, jak sledují kořist, a kvůli vypouklým očím a odhaleným zubům vypadají tak trochu jako nějací bizarní mimozemšťané. Zvuky, které vyluzují, se navíc taky pohybují od děsivých po úsměvné.

Skupina delfínů skákavých (Tursiops truncatus), kterou se vědci rozhodli opatřit speciálním postrojem s kamerami a po dobu 6 měsíců sledovat, žije ve slanovodní nádrži v San Diego Bay, a některé dokonce pouštějí i do volného moře. Záběry je ukazují během lovu obrovského množství druhů ryb, a dokonce i vodních hadů. Za nejcennější ale odborníci považují už zmíněný a velmi kvalitní audiozáznam jejich komunikace.

Zdroj: PLOS online

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom